Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

02. 11. 2018. 16:06   >>  15:42 2

U NEDJELJU

Nova Kaledonija glasa o nezavisnosti od Francuske

Građani francuske Nove Kaledonije na Tihom okeanu, sa 270.000 stanovnika, u nedjelju će na referendumu glasati o samostalnosti.

Nova Kaledonija je bila kolonija Francuske, a kasnije je dobila status "prekomorske teritorije", da bi se dvije strane 1999. godine sporazumjele o široj autonomiji tog ostrva.

Građani će na referendumu odlučiti da li žele nezavisnu državu, a agencija Frans pres prognozira da će vjerovatno odlučiti da ostanu u sastavu Francuske.

Nova Kalednija je arhipelag 1.210 kilometara istočno od Australije, a 16.136 kilometara od Francuske.

Oko 40 odsto od ukupno 270.000 stanovnika su pripadnici zajednica domorodaca Kanak, a 27 odsto su Evropljani.

Pretpostavlja se da su prvi ljudi zapadni Pacifik naselili prije 50.000 godina, a Evropljani su stigli do Nove Kaledonije krajem 18. vijeka i dali mu naziv po tome što planine podsjećaju na Škotsku čiji je naziv na latinskom "Kaledonija".
Evropljani su mnoge stanovnike pretvorili u robove.

Ostrvo je 1853. proglašeno za teritoriju Francuske koja je tu poslala 22.000 zatvorenika, a potom su počeli da stižu i evropski doseljenici i radnici iz Azije, dok je broj domaćih, Kanaka, naglo opao zbog novodonijetih bolesti i zlostavljanja.

"Socijalistički nacionalni front Kanaka za oslobođenje" je borbu za nezavisnost počeo 1985. godine, a vrhunac sukoba je bio 1988. Ta borba je donijela povećanje autonomije sporazumima s Francuskom 1988. i 1998. godine. Stanovništvo Kaledonije je izborilo pravo na lokalno državljanstvo, na posebne državne simbole i na referendum o samostalnosti koji će se održati sada.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније