Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

02. 11. 2018. 22:31 >> 22:07

MORJAVECKI-MERKEL

Poljska odustaje od Pakta UN o migraciji?

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas poslije razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Varšavi da i Poljska razmatra da kao Austrija, i kako bi želio češki premijer Andrej Babiš, odustane od Globalnog pakta o migraciji UN jer suvierena poljska politika azila i kontrole granica za Varšavu ima prednost.

"Vjerovatno je da kao i Austrija i kako razmatra sada Česka nećemo biti dio Globalnog pakta o izbjeglicama, jer smatramo da su naši suvereni principi i kontrola granice za nas prioritet. Međutim, želimo da doprinosimo smanjenju tenzija, da pomažemo na licu mjesta državama, takođe i preko naše granične straže. U redu je da u Evropskoj uniji imamo razlike ali prinuda država članica nije dobar put", kazao je Moravjecki na zajedničkoj konferenciji za novinare s Angelom Merkel.

Dok je poljski premijer pohvalio način na koji Austrija kao predsjedavajući EU nastoji da implementira zaključke samita EU u oblasti migracije i politike azila, prije svega princip dobrovoljnosti, njemačka kancelarka podržala je globalni sporazum UN o migraciji.

"S jedne strane, naglašavamo suverenitet država u paktu, jer to jesu odluke svake zemlje. Postoji Ženevska konvencija. Svi smo protiv nelegalne migracije, ali ako ima razmjene, zalažemo se za legalnu migraciju, stručnjaka ali i humanitarnu preko UNHCR-a. Pakt nije pravno obavezujući, ali Njemačka staje uz njega", kazala je njemačka kancelarka.

Poljski premijer rekao je tim povodom ali i oko drugih izazova s kojima je suočena EU a koji su bili tema današnjih redovnih konsultacija njemačke i poljske vlade u Varšavi, da ima osjećaj da se u Evropi suviše mnogo govori o razlikama i da to prekriva činjenicu da je zajedničkih stavova i sloge više nego što se čini.

"Ja sam optimista, povremeno razlike nepotrebno prekrivaju naše zajedničke interese", rekao je Moravjecki.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније