Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

07. 11. 2018. 08:04 >> 07:41

PRVI REZULTATI

Demokratama donji dom, "Trampovima" Senat

Prema prvim preliminarnim rezultatima, demokrate osvojile većinu u donjem, Predstavničkom domu Kongresa, dok su republikanci sačuvali većinu u gornjem, Senatu.

Amerikanci su juče, na polovini mandata predsjednika, glasali za svih 435 poslanika u Predstavničkom domu, 35 od 100 senatora i 36 guvernera saveznih država.

Izbore je obilježio veliki odziv glasača, ali i dugi redovi  i kvarovi na glasačkim mašinama.

Takođe, u Kongresu će žene biti zastupljenije više nego ikada do sada, a u najviše zakonodavne tijelo prvi put su ušli i predstavnici starosjedilaca, Indijanaca, i muslimana.

Kako su prenijeli američki mediji, izborima na polovini mandata se obično ne odazove veliki broj građana sa pravom glasa, ali ovoga puta više od 39 miliona Amerikanaca je glasalo ranije, poštom ili lično, čime je oboren rekord u 37 saveznih država, a birače su najviše interesovala pitanja zdravstvene zaštite i imigracije.

Takođe, primijetno je i da je broj birača koji prvi put glasaju veoma velik.

Prema izlaznoj anketi, koju je AP sproveo među biračima, predsjednik Donald Tramp je za većinu bio jedan od faktora u odluci za koga će glasati.

Većina glasača ocijenila je da se zemlja kreće u pogrešnom smjeru, dok dvije trećine ipak ocjenjuje da je ekonomska situacija u SAD dobra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније