Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

08. 11. 2018. 08:56   >>  08:33

ZAGAĐEN VAZDUH

Smog obavio Nju Delhi nakon proslave hinduističkog festivala

Gust smog obavio je danas glavni grad Indije, Nju Delhi, a kvalitet vazduha pogoršao se na opasan nivo poslije proslave hinduističkog festivala Divalija, kada su desetine hiljada ljudi palile petarde.


Škole su zatvorene za praznik, tako da su mnoga djeca ostala u kućama da izbjegnu zagađenje vazduha koje je dostiglo do 681 sitnih čestica u Nju Delhiju, javila je američka ambasada, sa 200 prethodnog dana. 

Ta količina je dvadeset puta viša nego što Svjetska zdravstvena organizacija smatra bezbjednom.

Vlada navodi da je jako zagađenje rezultat paljenja poljoprivrednog zemljišta i vatrometa. Indijski institut za tropsku meteorologiju saopštio je da se očekuje da će pojačan vjetar razrijediti zagađenje za dva do tri dana.  

Mnogi koji su slavili oglušili su se o naređenje Vrhovnog suda da se pali vatromet ili petarde dva sata u srijedu uveče i da mogu da se proizvode ili prodaju samo petarde koje manje zagađuju vazduh. 

Indijske vlasti pokušale su da smanje prašinu polivanjem mnogih kvartova i izdavanjem naređenja graditeljima da prekriju građevinske lokacije. Elektrane na ugalj u glavnom gradu Indije su zatvorene. 

Ministarstvo saobraćaja provjerava da li autobusi koji ulaze u region imaju odgovarajuće dokumente o izduvnim gasovima.

Vlada je zabranila dizel vozila starija od 10 godina. Vlada je u srijedu zabranila ulaz dizel vozila u Nju Delhi od 8. do 10 novembra da bi kontrolisala nivoe zagađenje. Dozvoljava se samo onim dizel kamionima koji donose hranu. 

Paljenje polja je na vrhuncu početkom novembra kad poljoprivrednici pripremaju polja za sađenje zimskih usjeva, uglavnom pšenice. Oni zanemaruju upozorenja vlade kaznama, navodeći da nemaju novca da kupuju mašine za žetvu. 

Na listi 20 najzagađenijih gradova svijeta, 14 su gradovi u Indiji, navela je proljetos u izvještaju Svjetska zdravstvena organizacija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније