Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ klix.ba/rtcg.me ]

08. 11. 2018. 09:37   >>  09:20 2

PAKISTAN

Radikalni islamisti traže smrt oslobođene hrišćanke

Pakistanska hrišćanka Asja Bibi, koja je prvo bila osuđena na smrt, pa zatim oslobođenja optužbi za bogohuljenje zbog nedostatka dokaza, puštena je jutros iz zatvora, ali njeno kretanje nije poznato nakon što su radikalni islamisti zatražili njeno javno pogubljenje.

Bibi, majka petoro djece, puštena je iz zatvora u gradu Multan, rekao je njen advokat Saif Muluk.

Ona je kasno sinoć pod velikim mjerama bezbjednosti prebačena iz zatvora na jugu Panjaba u Islamabad.  Bibi je osuđena 2010.  na smrt zbog vrijeđanje poslanika Muhammeda tokom svađe sa kolegama. Nakon toga su širom svijeta organizovane brojne peticije za njeno oslobađanje, od kojih su neke skupile i 400.000 potpisa. Pape Benedikt i Franjo su takođe apelovali na sudove da promijene presudu.

Situacija u Pakistanu oko njenog slučaja je bila toliko napeta da su ministar za manjine i guverner Pundžaba Šabaz Bati i Salman Tazir ubijeni jer su se usprotivili tako strogom zakonu o bogohuljenju. Sud je odlučio ove godine da odbaci optužbe protiv Bibi zbog nedostatka dokaza.

Većinu vremena u zatvoru provela je u samici. 

Pakistanska Vlada najavila je ranije pravni postupak kako bi se spriječilo da Bibi napusti zemlju.

Odluka Vrhovnog suda prošle sedmice izazvala je masovne proteste islamista širom zemlje i Vlada je prihvatila njihove zahtjeve da joj se zabrani napuštanje Pakistana.

Za sada nije jasno gdje se ona tačno nalazi. Njen suprug je rekao da su oni u opasnosti i javno je zatražio azil od Zapada. Nekoliko zemalja već je ponudilo azil toj porodici. Evropski parlament ponudio je zaštitu Bibi i njenoj porodici.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније