Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

09. 11. 2018. 23:47 >> 23:24
3

"IMAMO ZAJEDNIČKOG NEPRJATELJA"

Izrael spreman na mir s arapskim zemljama

Izrael je spreman da sklopi mir sa svakom arapskom zemljom, izjavio je izraelski ministar i bivši vojni komandant Joav Galant.

"Svi odnosi koje imamo s arapskim zemljama, svi odnosi uspostavljeni iza zatvorenih vrata, a ne javno, uspostavljeni su na osnovu njihovog izbora. Izrael je spreman na mir sa svakom arapskom zemljom", rekao je Galant, ministar građevinarstva, koji je član užeg sastava vlade zaduženog za bezbjednost.

On je ocijenio da "nema stvarnog razloga da se Saudijska Arabija i zemlje Zaliva bore protiv Izraela".

"Mi imamo zajedničke interese, neprijatelja zvanog Iran, koji prijeti Saudijskoj Arabiji iz blizine svim što ima. I zato nema razloga da ne bude procesa za mir u regionu", rekao je ministar u intervjuu za Džeruzalem post, dodavši da "Izrael uvijek pruža ruku za mir sa svojim susjedima, kao što je učinio poslije jomkipurskog rata sa Egipćanima", aludirajući na rat 1973. godine.

Iako Izrael nema diplomatske odnose ni sa jednom arapskom zemljom, osim s Egiptom i Jordanom, veze sa Saudijskom Arabijom i zemljama Zaliva su ojačale posljednjih godina zbog zajedničke brige o iranskim akcijama i ambicijama na Bliskom istoku.

Galant smatra da iranska ekspanzija u regionu prijeti ne samo Izraelu i svim arapskim zemljama, već i Zapadu.

"Iranci su najjznačajnija i opasna prijetnja Izraelu i čitavom zapadnom svijetu. Razdaljina od Irana do Sredozemeog mora je oko 1.500 kilometara - oni nemaju razloga da budu ovdje. Ali Iran je teroristički imperijalistički režim koji pokušava da izgradi nuklearno oružje", rekao je izraelski ministar.

On je objasnio da Teheran "kontroliše" tri zemlje van svojih granica - šiiitske milicije u Iraku, Liban preko Hezbolaha i pokušava da se učvrsti u Siriji, što bi predstavljalo prijetnju i za Jordan i za Izrael.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније