Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

09. 11. 2018. 22:55   >>  22:34

POMPEO PORUČIO

SAD zabrinute kineskim stavom, ali ne žele Hladan rat

Državni sekretar SAD Majk Pompeo danas je prenio visokim kineskim zvaničnicima zabrinutost zbog militarizacije Južnog kineskog mora i zatvaranja brojnih muslimana Ujgura u Kini.

SAD žele da pojačaju saradnju s Pekingom a ne "hladan rat", ali i dalje postoje znatne razlike oko nekih tema sa Kinom, rekao je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vašingtonu sa kineskim kolegom Jang Djiečijem.

SAD žele da osiguraju da Kina djeluje odgovorno i na fer način "u podršci bezbjednosti i dobrobiti obje naše zemlje", rekao je Pompeo.

Kineski zvaničnik je rekao da SAD treba da prekinu akcije koje ugrožavaju kineski suverenitet u Južnom kineskom moru kao i njihovo "miješanje u unutrašnje stvari Kine" po pitanju ljudskih prava.

"Kineska strana jasno je rekla da SAD treba da prestanu da šalju svoje vojne brodove i avione blizu kineskih ostrva", rekao je Jang Djieči na istoj konferenciji za novinare.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo i ministar odbrane Džim Matis danas su se sastali sa kineskim kolegama Jang Džiečijem i Vei Fengeom u Stejt departmentu.

Ti razgovori trebalo je da budu održani u Pekingu prošlog mjeseca ali su odloženi kada je Vašington najavio nove prodaje oružja Tajvanu, i kada su se američkli i kineski brodovi skoro sudarili u Južnom Kineskom moru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније