Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

10. 11. 2018. 20:12 >> 19:49
3

U AUSTRIJI

Uhapšen pukovnik osumnjičen za špijunažu

Penzionisani pukovnik austrijske vojske optužen da je radio kao ruski špijun je uhapšen, saopštili su danas tužioci u Austriji.

Neimenovani penzionisani pukovnik je uhapšen zbog bojazni da bi mogao da pobjegne, saopštio je portparol tužilaštva u Salcburgu, prenosi AP.

Penzionisani oficir austrijske vojske koji je osumnjičen da je više decenija špijunirao za Rusiju, radio je u Ministarstvu odbrane Austrije, objavio je bečki "Profil".

Nedjeljnik navodi da je tako imao pristup povjerljivim informacijama. Špijun je otkriven na osnovu informacije jedne "prijateljske" strane obavještajne službe, a "Profil" navodi da se radi najvjerovatnije o njemačkoj vojnoj službi MAD.

Prvi kontakt austrijskog pukovnika i ruskih službi ostvaren je 1988. godine, tokom njegove posjete Teheranu, gde je vrbovan i nakon čega je tri decenije slao informacije Rusima, za šta je "inkasirao" 300.000 eura.

Moskvu su, prije svega, interesovale informacije o evropskim borbenim avionima "Eurofajter".

Pukovnik je djelovao veoma profesionalno, imao je neupadljivu funkciju u rukovodstvu vojske. Svake dvije nedjelje je održavao kontakt sa svojom ruskom vezom pod imenom "Jurij", navodi "Profil".

Naloge za svoj "dodatni posao" dobijao je preko jednog prijemnika, a svoje poruke pisao je tajnim pismom ili ih je direktno, preko satelitske komunikacije, prosljeđivao Rusima. Interesovanje Rusije za austrijsku vojsku bilo je veliko, saznala je kontraobavještajna služba tokom istrage.

Oficir je trebalo da prikupi što više povjerljivih podataka o vojnom vazduhoplovstvu Austrije, sistemima artiljerije, kao i o brifinzima u štabu. Neposredno pred otkrivanje pukovnik je slao i izvještaje o situaciji s migrantima u Austriji, a sastavljao je i detaljne profile mnogih visokih oficira u austrijskoj vojsci.

Kada su Rusi dobili informaciju o mogućem otkriću svog špijuna, dobio je nalog da sav materijal uništi, ali su to austrijske vlasti, prema pisanju medija, spriječile. Državno tužilaštvo je potvrdilo da se vodi istraga protiv ovog 70-ogodišnjaka, a austrijska vlada je osudila špijuniranje od strane Rusije.

Ambasador Rusije u Beču pozvan je u Minsitarstvo spoljnih poslova Austrije, gdje mu je prenijet stav zvaničnog Beča, koji osuđuje špijunažu neutralnih zemalja. Austrijske vlasti su ocijenile da, ako se obistine informacije o špijunu, to može negativno uticati na odnose dvije zemlje.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније