Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

11. 11. 2018. 21:14 >> 21:03

OKUPLJANJE U POLJSKOJ

Marširale hiljade, desničari zapalili zastavu EU

Čak 200.000 ljudi prošlo je danas Varšavom u Maršu nezavisnosti poljskih radikalnih nacionalista, na 100. godišnjicu ponovo stečene nezavisnosti Poljske. Za razliku od ranijih godina bilo manje incidenata.

Taj skup je ovom prilikom bio pod pokroviteljstvom predsjednika Poljske Andžeja Dude.

Dva dana uoči Marša nezavisnosti organizaciju su preuzeli predsjednik Andžej Duda i premijer Mateuš Moravjecki da bi time spriječili nerede.

Prethodno je gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevič Valc, koja je iz redova opozicije, zabranila marš zbog rasističkih, antisemitskih i neofašističkih transparenata i simbola, i zbog nereda kojih je bilo ranijih godina. Poljska nacionalistička desnica je najavila da neće poštovati tu zabranu i da će izaći na ulice.

"Želim da zajedno koračamo ispod bijelo-crvenih zastava u atmosferi radosti i počasti našim herojima i našoj državi. Neka to bude zajednički marš na kojem svi žele da budu i na kojem se dobro osjeća svako ko korača za Poljsku", kazao je na početku predsjednik Duda koji je potom predvodio povorku.

Marš nezavisnosti centrom Varšave ispred rijeke Visle, do Narodnog stadiona predvodila su ukrašena vojna vozila, a za njima je koračao poljski državni vrh i političari vladajuće stranke Pravo i Pravda, na čelu s liderom Jaroslavom Kačinjskim, dok su za njima išli Varšavljani, poneke porodice s djecom.

Ministar unutrašnjih poslova Joahim Bruđinski saopštio je da je iz razloga bezbjednosti, zbog zvaničnika u povorci, iza njih napravljena tampon zona obezbijeđena vojskom i policijom, tako da je "pravi Marš nezavisnosti", u organizaciji nacionalističkog Narodno-radikalnog bloka (ONR) i ultrakatoličke Svepoljske omladine, krenuo sa skoro kilometar zadrške za prvom povorkom i sustigao je tek na Mostu Ponjatovskog preko Visle.

I golim okom se vidjelo gdje počinje Marš nezavisnosti radikalnih nacionalista i njihovih gostiju iz inostranstva: italijanske neofašističke stranke Forca nuova, mađarskog Jobika i pristalica ratnog klerofašističkog marionetskog režima predsjednika Tisa iz Slovačke, sa amblemima i zastavama. Jer, uprkos zabrani, taj dio povorke je bio obavijen gustim crvenim dimom od baklji, petardi i druge pirotehnike.

Marš nezavisnosti obezbjeđivale su neviđeno jake policijske snage, ovog puta izuzetno i vojska i redari samog Marša nezavisnosti koju su nastojali da u masi otkriju i oduzmu zabranjene rasističke, neofašističke, antisemitske i druge transparente.

Ni jako obezbjeđenje nije, međutim, spriječilo nacionaliste da uzvikuju "Lavov i Vilnijus uvek poljski!", "Na drveću umjesto lišća visiće tijela komunista", "Naš put je nacionalizam", "Moravjecki, hoćeš crnca, drži ga kod kuće", "Srpom, čekićem na crvenu bagru!" - javljaju reporteri poljskih medija.

Uz glasno skandiranje parola "Marš EU!" grupica učesnika Marša nezavisnosti spalila je zastavu Evropske unije, pohvalila se na Tviteru jedna od organizacija organizatora Marša, ultrakatolička Svepoljska omladina.

"Vidimo šta se dešava u Skandinaviji. Ne želimo da tako bude kod nas. Neka odavde krene varnica koja će polako pobijediti ta marksistička i liberalna laprdala koja uništavaju ovu zemlju", kazao je pred Narodnim stadionom u govoru na kraju Marša nezavisnost šef njegovih organizatora Robert Bonkjevič.

On je pozvao nacionaliste da stvore nove poljske elite koje će preuzeti "mentalnu vlast" nad Poljacima.

"Evropi je potrebna jaka, hrišćanska, katolička Poljska", zaključio je Bonkjevi,č uz glasno odobravanje mase.

Poljske vlasti i ministar unutrašnjih poslova Bruđinski, saopštili su da su zadovoljni što je Marš nezavisnosti protekao uz manje nereda nego ranijih godina, a šef kancelarije poljskog premijera, Mihal Dvorčik, zaključio je da nekoliko izgrednika ne može da pokvari praznovanje stotine hiljada Poljaka.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније