Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

14. 11. 2018. 10:59 >> 10:41

BEZ RJEŠENJA

SB UN nije predložio akciju u sukobu Izraela i Hamasa

Savjet bezbjednosti UN nije uspio da se složi kasno sinoć ni o kakvoj akciji zbog sukoba Izraela i islamskog ekstremističkog Hamasa u pojasu Gaze.

"Nijesmo bili u stanju da nađemo rješenje za situaciju u Gazi" zbog podjela u najmoćnijem tijelu UN, rekao je kuvajtski ambasador Mansur Al-Otaibi novinarima.

On je objasnio da je većina zemalja članica smatrala da bi SB UN trebalo da učini nešto i da je između ostalog predloženo da se razmotri posjeta okupiranim teritorijama.

Neimenovane diplomate su rekle da je ambasador Švedske Olof Skoog predložio posjetu, a da su ideju podržali Velika Britanija i Rusija.

Izraelski ambasador Dani Danon je rekao da članovi SB koji žele da optuže Izrael za najnoviji sukob s Hamasom "moralno bankrotirani" i da odbija pozive za uzdržanost na obje strane.

On je rekao novinarima u sjedištu UN u Njujorku "da nema takve stvari kao što su obje strane" i da "postoji Hamas koji napada i ispaljuje 460 projektila na civile i Izrael koji štiti svoj narod". Danon je prisutnima emitovao zvuk sirene za raketnu uzbunu.

Uoči konsultacija on je ocijenio da SB mora osuditi samo Hamas zbog agresivnog napada na civile, a na pitanje o upadu prerušenih pripadnika izraelskih odbrambenih snaga u pojas Gaze u nedjelju uveče koji je izazvao napade Hamasa i izraelsku odmazdu, Danon je rekao da Izrael preduzima akciju da zaštiti svoj narod i da će to nastaviti da radi.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur rekao je da egipatski posrednici u Izraelu pokušavaju da izdejstvuju da vlada pristane na prekid vatre u Gazi.

Mansur, koji predstavlja Palestinsku upravu predsjednika Mahmuda Abasa, izrazio je zahvalnost Egipćanima što posreduju.

Hamas je juče saopštio da je pristao na egipatski predlog o prekidu vatre, ali komentara Izraela još nema.

Palestniski ambasador je rekao da palestinska strana održava zatišje kako bi se omogućio uspjeh egipatskih napora. On je osudio Izrael za početak ciklusa nasilja.

Diskusije su održane na palestinski zahtjev, a Kuvajt i Bolivija su ih formalno zatražili radi preduzimanja akcije zbog najozbiljnije eskalacije nasilja poslije rata 2014. u Gazi.

U pojasu Gaze je poginulo sedam Palestinaca, a najmanje 26 je ranjeno u izraelskoj odmazdi za raketiranje. U Izraelu je poginuo jedan Palestinac, kada je raketom iz Gaze pogođena zgrada na jugu zemlje, a na desetine ljudi je ranjeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније