Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: M.L.B. [ Mina ]

14. 11. 2018. 13:40 >> 13:24
5

STOLTENBERG OCIJENIO

Ruski raketni sistem razlog za zabrinutost

Evropski planovi odbrane moraju se realizovati unutar NATO-a, ocijenio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Mislim da smo iz dva svjetska, ali i iz Hladnog rata, naučili koliko su važni transatlanski odnosi i zato moramo da se postaramo za to da se Evropa i Sjeverna Amerika drže zajedno", kazao je Stoltenberg.

On je u intervjuu za Dojče vele rekao da pozdravlja jače napore u odbrani Evropske unije (EU), jer vjeruje da će to osnažiti odbrambene snage Evrope i otvoriti mogućnost za nove investicije u odbranu.

"Ne pozdravljam, međutim, opciju da radimo dupli posao. Zato se evropski planovi odbrane moraju realizovati unutar NATO-a, i u tom okviru bi moralo da se radi na jačanju evropskog stuba u Alijanse. Ako se to ispoštuje, onda pozdravljam takve evropske napore na polju odbrane", naveo je Stoltenberg.

Komentarišući namjeru Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da se povuku iz sporazuma sa Rusijom o nuklearnim raketama srednjeg dometa, Stoltenberg je kazao da bi Rusija morala da pokaže da se pridržava sporazuma.

Kako je naveo, sve članice NATO-a slažu se da je novi ruski raketni sistem razlog za zabrinutost, i da ugrožava sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa.

„Nove ruske rakete su mobilne, teško se otkrivaju i konstruisane su tako da mogu da nose nuklearne bojeve glave. One povećavaju stepen spremnosti upotrebe nuklearnog oružja u sukobu, a domet im je toliki da mogu da stignu i do evropskih gradova, uključujući i Berlin", pojasnio je Stoltenberg.

On je kazao da su zemlje-članice NATO-a već godinama veoma zabrinute zbog novog ruskog raketnog sistema, i dodao da je još Obamina administracija pozivala Rusiju da se u potpunosti pridržava sporazuma.

"Mi i dalje apelujemo na Moskvu da poštuje taj sporazum, jer nijedan sporazum o kontroli naoružanja ne može da bude efikasan ako ga poštuje samo jedna strana", poručio je Stoltenberg.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније