Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

15. 11. 2018. 09:29 >> 09:08

SAOPŠTILA EK

Postignut dogovor, kreće Bregzit

Evropska komisija i Velika Britanija postigli dogovor o uslovima Člana 50 koji se odnosi na Sporazum o povlačenju, saopšteno je iz Evropske komisije.

"Svi aspekti Sporazuma o povlačenju su sada finalizovani i dogovoreni na nivou pregovarača. Evropska komisija preporučuje Evropskom savjetu da ustanovi da je došlo do odlučujućeg napretka u pregovorima o urednom povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, da omogući zaključivanje pregovora o Sporazumu o povlačenju i da se pokrenu sljedeći koraci u ovom procesu".

Komisija navodi da sporazum o povlačenju obuhvata sve elemente razdruživanja Velike Britanije od EU: prava građana, finansijsko poravnanje, period tranzicije, upravljanje kao i protokole o Irskoj, Gibraltaru i Kipru, i druga pitanja vezana za razdruživanje.

U sjedištu Evropske komisije u Briselu naglašavaju da su pregovarači takođe postigli sporazum o okviru političke deklaracije o budućim odnosima EU i Ujedinjenog Kraljevstva.

Istovremeno, britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je njen kabinet u srijedu podržao nacrt sporazuma sa EU o Bregzitu. Ona je to izjavila poslije sastanka koji je, kako navodi AP, trajao punih pet sati i protekao u žučnoj raspravi.

"Ovo je odlučujući korak koji nam omogućava da pređemo i finalizujemo dogovor u narednim danima", rekla je britanska premijerka.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније