Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina [ Objavio: O.Z. ]

19. 11. 2018. 09:26   >>  09:03

NE RAZMIŠLJA O OSTAVCI

Mej: Moja smjena neće olakšati pregovore

Britanska premijerka Tereza Mej upozorila je da njena smjena ne bi olakšala pregovore o Bregzitu, dok pojedini poslanici njene Konzervativne stranke prijete da će joj izglasati nepovjerenje.

Dok pojedini konzervativci pokušavaju da prikupe podršku za glasanje o nepovjerenju, Mejova poručuje da ne razmišlja o podnošenju ostavke.

"Promena lidera u ovom trenutku neće učiniti pregovore lakšim, niti će promijeniti računicu u parlamentu", istakla je Mej u intervjuu za televiziju Skaj njuz.

Ona je ocijenila da će naredna sedmica biti ključna za uspjeh razgovora o Bregzitu i najavila da će se sastati sa liderima Evropske unije (EU) prije vanrednog samita Evropskog savjeta 25. novembra.

Vijest da je postignut sporazum sa EU izazvala je političku krizu u Britaniji, s obzirom na to da su dogovor oštro kritikovali i opozicija i vladajući konzervativci.

Dva ministra i nekoliko državnih sekretara podnijeli su ostavke, a više od 20 poslanika uputilo je zvaničan poziv da se izglasa nepovjerenje Mej na funkciji liderke stranke a time i premijerke. Za glasanje o nepovjerenju potrebno je da se uputi 48 takvih pisama.

Mnogi konzervatici koji podržavaju izlazak Britanije iz EU, žele jasan raskid s Briselom i tvrde da bi bliske trgovinske veze, predviđene sporazumom, pretvorile zemlju u vazalnu državu.

Prema nacrtu sporazuma, Britanija bi napustila EU 29. marta iduće godine, ali bi ostala dio jedinstvenog tržišta do kraja 2020. godine.

Zemlja bi ostala i u carinskoj uniji sa EU, da bi se izbjeglo postavljanje kontrolnih punktova na irskoj granici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније