Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

19. 11. 2018. 12:34   >>  12:17

"ODRŽANO JEDINSTVO"

Članice EU podržale sporazum o Bregzitu

Ministri evropskih poslova 27 članica Evropske unije (EU) odobrili su danas nacrt sporazuma o Bregzitu.

To je poslije sastanka u Briselu rekao austrijski ministar Gernot Blimel.

"Prva teška etapa je završena. Uspjeli smo da očuvamo jedinstvo", rekao je Blimel, čija zemlja trenutno predsedava Evropskom unijom.

Glavni evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije je izrazio zadovoljstvo jer su ministri podržali "čeli paket".

U Briselu će u nedjelju biti održan vanredni samit šefova država i vlada posvećen Bregzitu na kom će biti prisutna i britanska premijerka Tereza Mej, koja se u zemlji suočava sa snažnim protivljenjem sporazumu.

Stav članica EU je da je dužina tranzicionog perioda poslije Bregzita, tokom kog će Velika Britanija ostati vezana za EU, jedina tačka sporazuma još uvijek otvorena za pregovore.

"Mislim da ćemo tokom ove nedjelje doći do definitivnog predloga za datum. Ta odluka će biti donijeta sporazumom Velike Britanije i 27 članica EU", rekao je Barnije.

Trenutno je prelazni period oročen do kraja 2020, ali jedan izvor iz EU navodi da će Barnije predložiti da se to produži za još dvije godine.

"Jasno je da ako se produži (...) biće potrebno napraviti plan za finansijski doprinos (Velike Britanije)", naveo je Barnije.

Aselborn: Nemoguć bolji dogovor o Bregzitu

Ministar vanjskih poslova Luksemburga Žan Aselborn rekao je danas da za Veliku Britaniju "nema boljeg" sporazuma o Bregzitu od onog postignutog prošle nedjelje.

Aselborn je izjavu dao prije sastanka evropskih ministara vanjskih poslova u Briselu, dok se Velika Britanija nalazi u političkoj krizi jer je premijerka Tereza Mej primorana da brani nacrt sporazuma od brojnih kritika.

Šef luksemburške diplomatije je rekao da Mej "zaslužuje pohvale" zbog svog stava i da je moto "nikakav dogovor je bolji od lošeg dogovora" zamijenjen sa "bilo kakav dogovor je bolji od nikakvog dogovora".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније