Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

21. 11. 2018. 14:27 >> 14:02
2

REAKCIJA NA TRAMPA

Oštra poruka Turske Americi

Turska je optužila SAD da pokušava da "zatvori oči" u vezi ubistva novinara Džamala Kašogija, a posljednju izjavu američkog predsjednika ocijenila kao "komičnu".

Tramp je rekao da ostaje pouzdan partner Saudijskoj Arabiji, bez obzira na to da je saudijski prestolonasljednik, princ Mohamed bin Salman, možda znao za plan da se Kašogi ubije u konzulatu, prenijela je agencija Rojters.

Tramp je, o mogućnosti da je princ Mohamed imao saznanja o ubistvu, rekao: "Možda jeste, možda nije". To je, kako je podsjetila britanska agencija, u suprotnosti sa izvještajem CIA da je Kašogijevo ubistvo direktno naredio saudijski prestolonasljednik.

Zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoj Redžepa Tajipa Erdogana, Numan Kurtulmuš, rekao je da je "jučerašnja izjava komična".

"Nemoguće je za obavještajnu agenciju kao što je CIA, koja zna čak i boju dlake mačke koja šeta oko bašte saudijskog konzulata, da ne zna ko je to naredio", istakao je Kurtulmuš.

On je dodao da "to nije kredibilno ni za američko javno mnjenje niti za svjetsko javno mnjenje".

Turska je, od samog početka kada je Kašogi nestao u saudijskom konzulatu u Istanbulu, tvrdila da je on ubijen i da je naređenje stiglo "s najvišeg nivoa" vlade Saudijske Arabije, mada nije direktno optužen princ Mohamed.

Saudijska Arabija negira da je princ Mohamed naredio Kašogijevo ubistvo.

Kašogi je 2. oktobra ušao u saudijski konzulat u Istanbulu radi pribavljanja dokumenata za svoje vjenčanje. Iz konzulata novinar nije izašao, a Rijad je najpre tvrdio da ne zna šta je sa Kašogijem, međutim, poslije par nedjelja je priznao da je on ubijen.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније