Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Agencije, Objavio: I. P. ]

25. 11. 2018. 10:59   >>  11:20 4

ZVANIČNO

Lideri EU odobrili Sporazum o Bregzitu

Lideri Evropske unije (EU) odobrili su danas Sporazum o povlačenju Velike Britanije iz EU, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Lideri 27 zemalja dali su podršku sporazumu nakon manje od sat vremena diskusije u Briselu.

"EU27 je usvojio Sporazum o povlačenju i političku deklaraciju o budućim odnosima između Evropske unije i Velike Britanije", napisao je Tusk na svom zvaničnom nalogu na Tviteru.

Sporazum je odobren nakon što je Španija u posljednjem trenutku povukla najavu da neće glasati "za" zbog spora oko Gibraltara.

Bitka za Terezu Mej tu nije završena, jer sporazum treba da odobri i parlament Ujedinjenog Kraljevstva, gdje se mnogi poslanici protive ovoj verziji dogovora.

Junker: Tragedija za EU

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas po dolasku na samit lidera EU u Briselu, na kojem je usvojen nacrt sporazuma o Bregzitu, da je odlazak Velike Britanije iz članstva u Uniji "tragedija".

"To je tužan dan", rekao je Junker i dodao da napuštanje jedne zemlje kao što je Velika Britanija iz članstva u EU nije "trenutak za slavlje, već tužan trenutak, to je tragedija".

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je u Briselu uoči izglasavanja Sporazuma o Bregzitu da je postignuti dogovor o uređenom povlačenju Velike Britanije iz EU dobar.

"Ovaj Evropski savjet će biti obilježen jedinstvom u jednom teškom trenutku za EU. Dogovor koji smo postigli poslije izbora koji je napravio britanski narod je dobar dogovor i ja ga podržavam", rekao je Makron.

Evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije izjavio je uoči samita da će EU ostati "partner i prijatelj" s Velikom Britanijom poslije njenog istupanja iz članstva u Uniji.

Podsjećamo, Brisel i London su poslije 17 mjeseci teških pregovora postigli sporazum koji treba još da ratifikuje parlament Velike Britanije prije nego što Bregzit stupi na snagu 29. marta 2019. godine.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније