Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ BBC, objavila B.B. ]

27. 11. 2018. 23:38 >> 23:12

TRAMP TVRDI

Plan Tereze Mej ugrožava trgovinu između Britanije i SAD

Američki predsjednik Donald Tramp kazao je da je dogovor koji je postigla Tereza Mej o Bregzitu "povoljniji za EU" i da će on ugrožavati trgovinske odnose Velike Britanije i SAD.

Tramp je rekao novinarima da dogovor o povlačenju "mnogo više odgovara Evropskoj uniji" i može da spriječi Veliku Britaniju da ostvari trgovinu sa Sjedinjenim državama.

Britanska vlada insistira da će Velika Britanija moći da sklapa trgovinske dogovore sa zemljama širom svijeta.

Mej je spremna da brani postignuti dogovor u TV debati s liderom Laburističke stranke Džeremijem Korbinom, saopštio je njen kabinet.

Debata će se najvjerovatnije održati 9. decembra, dva dana prije glasanja u parlamentu o dogovoru sa EU.

"Ako sada pogledate taj dogovor, oni neće moći da trguju s nama. A to nije dobra stvar, siguran sam da to ne žele", rekao je Tramp u izjavi novinarima ispred Bijele kuće.

Čini se da Tramp sugeriše da će dogovor spriječiti Britaniju da pregovara o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama.

Međutim, predstavnik vlade kaže da dogovor o izlasku iz EU, postignut u nedjelju, omogućava Velikoj Britaniji da potpisuje bilateralne ugovore s drugim zemljama, između ostalog i sa SAD.

"Postavili smo osnove za ambiciozni dogovor sa SAD kroz radne grupe koje postoje i koje su se srele već pet puta", izjavio je portparol britanske vlade.

Urednik BBC Sjeverna Amerika, Džon Sopel kazao je da je Tereza Mej morala da izdrži "udarce" u donjem domu parlamenta, a zatim se njen najbliži saveznik, Donald Tramp, priključio njenim protivnicima.

"Kad Donald Tramp ovako napadne Terezu Mej, to uopšte nije slučajno" kaže u svojoj analizi Sopel.

Članovi njegove administracije održavaju bliske kontakte sa osvjedočenim euroskepticima u Konzervativnoj stranci.

Ali kad predsjednik kaže da će dogovor ugroziti trgovinu s Velikom Britanijom, nije najjasnije šta pod tim podrazumijeva. Tokom tranzicionog perioda, trgovina sa SAD će se odvijati kao i do sada.

A Veliku Britaniju, na neki način, Evropska unija sprečava da ostvari slobodnu trgovinu sa SAD, što je bio argument zagovornika Bregzita.

Ovaj napad, do kog je došlo nakon postizanja dogovora, a prije glasanja u parlamentu, može da znači samo jedno - predsjednik SAD podržava kritičare Tereze Mej.

U naredne dvije nedjelje, Mej treba da ubijedi poslanike i javnost da podrže ovaj dogovor. Ona će danas razgovarati s lokalnim političarima i poslodavcima u Velsu i pokušaće da im objasni da će nakon Bregzita imati više autonomije.

Takođe, treba da predstavi prednosti koje će zemljoradnici imati nakon napuštanja zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije.

U Sjevernoj Irskoj, Mej treba da razgovara s predstavnicima pet najznačajnijih partija. Sjeverna Irska je bila kamen spoticanja u pregovorima, pošto i Velika Britanija i EU žele da izbjegnu postavljanje fizičke granice između Sjeverne Irske i republike Irske.

Dogovor podrazumijeva "backstop", pravilo koje će biti primjenjivano ako EU i Velika Britanija ne postignu dugoročni dogovor, čime će Sjeverna Irska moći da se pridržava nekih EU pravila kad je trgovina u pitanju.

Velika Britanija treba da napusti Evropsku uniju 29. marta 2019.godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније