Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

28. 11. 2018. 10:41 >> 10:16
2

NETANJAHU OCIJENIO

Novi antisemitizam dolazi od ekstremne ljevice i radikalnog islama

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ocijenio je da u Evropi raste "novi atisemitizam" koji dolazi od ljevičara i radikalnog islama.

"Postoji stari antisemitizam u Evropi koji dolazi od ekstremne desnice, ali postoji takođe novi antisemitizam koji dolazi od ekstremne ljevice i takođe radikalnih islamskih centara u Evropi, koje šire kletve i laži o Izraelu", rekao je Netanjahu sinoć za CNN, povodom objavljivanja rezultata ankete o antisemitizmu u Evropi.

Izraelski lider smatra da će većina Jevreja u svijetu uskoro živjeti u Izraelu."Više od šest miliona Jevreja živi u Izraelu. Tako da novi antisemiti kažu ovo: 'Mi nismo protiv Jevreja, mi smo samo protiv države Izrael'", rekao je Netanjahu.

On je pohvalio desničarske lidere Austrije i Mađarske koji se protiv toga bore.

"Vidio sam premijera Viktora Orbana u Mađarskoj. On je otvorio centar protiv antisemitizma. Video sam kancelara Sebastijana Kurca u Austriji, on je upravo održao konfereciju o antisemitizmu i to je ohrabrujuće", objasnio je Netanjahu.

Anketa CNN-a, sprovedena u sedam evropskih zemalja, otkrila je da četvrtina Evropljana vjeruje da Jevreji imaju suviše uticaja na biznis i finansije. Uz to više od jedne traćine anketiranih kaže da nemaju dovoljno znanja o holokaustu.

Jedna trećina ispitanika je rekla da Jevreji koriste holokaust da bi ostvarili svoje ciljeve i istakli svoje stavove.

Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jeruslimu je tim povodom izrazio "duboku zabrinutost", posebno zbog toga što toliko Jevreja zna malo ili ništa o genocidu u Drugom svjetskom ratu, u kome je ubijeno šest miliona Jevreja.

Skoro jedan od četvoro anketiranih je rekao da Jevreji imaju mnogo uticaja na sukobe i ratove širom svijeta, a jedan od pet da imaju mnogo uticaja u medijima i politici.

Četrdeset procenata anketiranih je reklo da su Jevreji pod prijetnjom rasističkog nasilja u njihovim zemljama, a polovina je rekla da vlade moraju da učine više u borbi protiv antisemitizma.

Dvadeset osam odsto ispitanika je reklo da je antisemitizam u njihovoj zemlji, uglavnom rezultat akcija Izraela, a 18 procenata, da je taj fenomen odgovor na svakodnevno ponašanje jevrejskog naroda.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније