Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

28. 11. 2018. 21:29 >> 21:08

BRISEL PLANIRA

EU do 2050. klimatski neutralna

Evropska komisija založila se danas da Evropska unija (EU) ima ukupno nultu emisiju štetnih gasova do 2050, što traže naučnici kako bi se izbeglo katastrofalno globalno zagrevanje.

EU je prva velika privreda koja želi da postigne klimatsku neutralnost u naredne tri decenije. Plan, koji je objavljen uoči globalnog klimatskog samita, daleko je ambiciozniji od ciljeva koje su postavile mnoge članice EU.

Komesar za klimu Migel Arias Kanete naveo je nedavni izvještaj naučnika u kojem se upozorava na smrtonosne posljedice po mnoge vrste na Zemlji od rasta temperature.

"To je zaista bio poziv za buđenje", rekao je Arias Kanete novinarima u Briselu i dodao da "EU danas odgovara na taj poziv".

Stručnjaci kažu da je okončanje upotrebe fosilnih goriva - proces dekarbonizacije - jedna od najvažnijih neophodnih mjere za ostvarivanje ciljeva Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. da se globalno zagrijevanje ograniči na do 1,5 stepeni do kraja vijeka.

Ukupno nulta emisija bi značila da sve emitovane gasove s efektom staklene bašte treba da upiju šume ili nove tehnologije koje mogu uklanjati ugljenik iz atmosfere.

Arias Kanete je rekao da oruđa za ostvarivanje tog cilja već postoje.

"Ne izmišljamo točak", dodao je on.

Ipak, Arias Kanete je dodao da su potrebne znatne investicije da se evropska privreda preusmjeri s fosilnih goriva i da to treba uraditi na društveno prihvatljiv način.

Predlog Evropske komisije, koji su pozdravile ekološke organizacije, nije obavezujući, ali se njime dodatno vrši pritisak na članice EU koje su se opirale postavljanju viših ciljeva u smanjenju emisije gasova s efektom staklene bašte.

Njemačka, najveća evropska privreda, vjerovatno neće ispuniti svoje ciljeve za 2020. i kancelarka Angela Merkel se usprotivila podizanju ciljanog smanjenja za 2030. sa 40 odsto na 45 odsto.

Njemački ministar za razvoj Gerd Miler pokušao je danas da skrene pažnju na napore svoje zemlje da pomogne siromašnim državama da ostvare svoje klimatske ciljeve, navodeći da potencijalno povećanje emisija u njima može daleko prevazići smanjenja u Evropi.

Berlin je udvustručio svoje finansiranje za Fond zelene klime na 1,5 milijardi eura da bi se pojačale ekološke mjere u zemljama u razvoju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније