Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

30. 11. 2018. 22:07   >>  21:42 1

"KRENULA U OFANZIVU"

Mej optužila laburiste za izdaju

Britanska premijerka Tereza Mej optužila je opozicione laburiste za izdaju britanskog naroda u pokušaju da zaustave Bregzit pošto je danas krenula u ofanzivu da dobije odobrenje za svoj sporazum s Evropskom unijom o izlasku koji je široko kritikovan.

Za manje od dvije nedjelje pred glasanje u donjem domu, Mej pokušava da dobije podršku poslanika svih stranaka koje imaju zamjerke na dogovor. Ona je odbila da odgovori na pitanje o alternativama koje bi mogla da ponudi ako parlament 11. decembra odbije trenutni predlog.

"Imam plan, imam predlog, imam dogovor koji sam ispregovarala... Ne vidimo nikakvu alternativu iz Laburističke partije... Umjesto toga, ono što vidim od laburista je pokušaj da se osujeti ono šta vlada radi da isporuči Bregzit britanskom narodu. To je zapravo izdaja britanskog naroda", rekla je Mej uoči samita G20 u Argentini.

Sporazum koji su ratifikovali lideri EU prošlog vikenda uslijedio je poslije više od dvije godine nakon referenduma na kojem je 52 odsto glasalo za izlazak iz EU. Neki protivnici dogovora traže drugi referendum, sada kada je jasno koliki su troškovi izlaska iz EU, ali Mej kaže da bi se time izigralo povjerenje 17,4 miliona ljudi koji su glasali za Bregzit 2016.

Premijerka je istakla opasnost od izlaska iz EU bez dogovora u pokušaju da ubijedi skeptične poslanike - među kojima su i mnogi iz njene Konzervativne partije - da podrže dogovor.

Mnogi članovi parlamenta se protive dogovoru zato što je njime ostavljeno da se o detaljima budućih odnosa Velike Britanije i EU pregovora tokom tranzicionog perioda koji će trajati najmanje 21 mjesec. Posebno se strahuje da bi Velika Britanija mogla ostati vezana za EU godinama ako se dvije strane ne dogovore kako da se izbjegne tvrda granica između Irske i Sjeverne Irske.

Izlazak iz EU bez dogovora bi okončao više od 40 godina slobodne trgovine i omeo protok robe i usluga između Velike Britanije i njenih najvažnijih trgovinskih partnera. Banka Engleske je upozorila ove nedjelje da bi Bregzit bez dogovora mogao gurnuti Veliku Britaniju u tešku recesiju.

Dio poslanika je predložio amandman kojim bi bio zaustavljen Bregzit ako parlament odbaci dogovor koji je Mej postigla. U amandmanu se navodi da parlament mora imati mogućnost da izrazi svoj stav kako vlada treba da nastavi ako premijerkin plan bude poražen.

Konzervativni poslanik Džejkob Riz-Mog, vatren pobornik Bregzita, rekao je danas da vlada pokušava da zastraši narod da prihvati dogovor zbog sumornih predviđanja izlaska iz EU bez dogovora.

Neki poslanici traže od Mej da opet ide u Brisel da postigne bolji dogovor. Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, koji je takođe na sastanku G20 u Buenos Ajresu, rekao je da je sporazum koji su prošlog vikenda ratifikovali lideri EU "jedini moguć".

"Ako ovaj dogovor odbaci donji dom, ostaje nam alternativa: nema dogovora ili nema Bregzita uopšte", rekao je Tusk i dodao da je EU pripremljena za svaki scenario.

Mej je tražila od britanskih poslanika da zapamte da je zemlja glasala za Bregzit i insistirala da javnost želi da vlada radi na tome.

"Ovde je riječ o tome šta je u nacionalnom interesu. Riječ je ispunjavanju glasa za izlazak iz EU", rekla je Mej.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније