Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

01. 12. 2018. 15:05 >> 14:44
1

ZAOKRET U POLITICI

Meksiko dobija ljevičarskog predsjednika

Novoizabrani predsjednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador, biće danas inaugurisan, što će označiti prekretnicu u jednom od najradikalnijih svjetskih eksperimenata u otvaranju tržišta i privatizaciji.

Meksička ekonomija je dugo bila zatvorena i najvećim dijelom u vlasništvu države. Međutim, od pristupanja Opštem sporazumu o trgovini i tarifama (GATT) 1986. Meksiko je potpisao gotovo najveći broj ugovora u slobodnoj trgovini u svijetu i privatizovao gotovo čitavu ekonomiju, osim sektora nafte i struje.

Nakon što zvanično položi zakletvu u parlamentu, Obrador će održati još jednu ceremoniju, na glavnom prijestoničkom trgu, gdje će od lidera zajednica meksičkih starosjedilaca primiti tradicionalni simbol vlasti - ceremonijalni drveni štap zvani "baston".

Obrador (65) vratiće kancelariju predsiednika u vijekovima staru Nacionalnu palatu na tom trgu, a odbio je da se preseli u luksuznu i veoma obezbeđenu predsjedničku rezidenciju i najavio da će nastaviti da živi u svojoj kući.

On je postao poznat u ljevičarskim krugovima, kada je predvodio proteste protiv zagađenja naftom u rodnoj državi Tabasko. Ipak, nema nagoveštaja da će raskinuti ugovore o eksploataciji nafte ili povući Meksiko iz sporazuma o slobodnoj trgovini.

Jasno je međutim da će tokom njegovog šestogodišnjeg mandata doći do prvih promjena kursa, poslije tri decenije neoliberalne politike slobodnih tržišta i male vlade.

"Dosta nam je neoliberalizma. Treba li da mu aplaudiramo? Zašto ne prihvataju da je neoliberalna politika bila promašaj, da je koristila samo manjini, da je osiromašila većinu naroda i izazvala nasilje?", rekao je on u septembru.

Obrador je na predsedničkim izborima 1. jula, pobijedio poslije dvije neuspješne kandidature i prvi je predsjednik još od meksičke revolucije, koji je u prvi plan izbio kao protestni lider. Svoju inauguraciju doživljava kao istorijsku, "četvrtu transformaciju" Meksika, poslIJe dobijanja nezavisnosti od Španije, liberalnih reformi koje su pedesetih godina 19. veka slomile dominaciju crkve i revolucije 1910-1917.

Njegov prethodnik, Enrike Penja Nieto, napušta funkciju sA rekordno niskim rejtingom. On nije uspIo da obuzda sve veću stopu ubistava niti da se izbori sa hiljadama centralnoameričkih migranata, pa će oba goruća pitanja ostati kao izazovi za Obradora.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније