Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

03. 12. 2018. 12:48   >>  12:31 1

GUTEREŠ APELUJE

"Potrebna transformacija globalne energetske privrede"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš danas je na zvaničnom otvaranju konferencije o klimi u Katovicama u Poljskoj izdao dramatičan apel svjetskim vođama da ozbiljno shvate prijetnju globalnog zagrijavanja i da djeluju smjelo da spriječe katastrofalni porast temperatura prije kraja vijeka.

Gutereš je rekao da su klimatske promjene "najvažnije pitanje s kojim se suočavamo".

"I dok smo svjedoci razornog uticaja klime širom svijeta i dalje ne činimo dovoljno, niti djelujemo dovoljno brzo da spriječimo nepovratni i katastrofalni klimatski poremećaj", rekao je Gutereš predstavnicima gotovo 200 zemalja okupljenih na konferenciji o klimi u Katovicama.

On je kritikovao zemlje, posebno one koje su najodgovornije za emisiju gasova s efektom staklene bašte zbog toga što nijesu učinile dovoljno da ispune ciljeve Pariskog klimatskog dogovora iz 2015.

U tom dogovoru postavljen je cilj da se globalno zagrijavanje zadrži ispod dva stepena Celzijusa, idealno na 1,5 stepeni Celzijusa do kraja vijeka.

Navodeći nedavno objavljen naučni izvještaj o teškim posljedicama ukoliko se dozvoli da prosječne globalne temperature porastu više od 1,5 stepeni, Gutereš je pozvao zemlje da do 2030. smanje svoje emisije štetnih gasova za 45 procenata u odnosu na 2010. s ciljem da ih svedu na nulu do 2050.

Takav potez, za koji stručnjaci kažu da je jedini način da se postigne cilj od 1,5 stepeni, zahtjevao bi radikalnu izmjenu globalne privrede.

"Ukratko, potrebna nam je kompletna transformacija naše globalne energetske privrede kao i način na koji možemo da upravljamo našim resursima zemlje i šuma", rekao je Gutereš.

On je rekao da vlade treba da prigrle šanse, umjesto što se čvrsto drže fosilnih goriva kao što je ugalj, koji se smatra krivim za veliki dio emisije štetnih gasova.

Gutereš je pozvao pregovarače da ne izgube iz vida činjenicu da izazovi s kojim se suočavaju blijede u poređenju s teškoćama koje klimatske promjene već stvaraju milionima ljudi širom svijeta čija je zarada za život ugrožena zbog podizanja nivoa mora, suše i jačih oluja.

Na dvonedjeljnoj konferenciji treba da se ustanovi kako će vlade izvještavati o svojim naporima za smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte i zadržavanju zagrebanja u okviru ograničenja iz Pariskog sporazuma.

Poljska koja brani svoju industriju baziranu na uglju, želi da se danas usvoji deklaracija o "pravednoj tranziciji" u kojoj se insistira na izazovima s kojima se suočavaju oblasti koje treba da odustanu od fosilnih goriva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније