Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ Beta ]

04. 12. 2018. 18:10   >>  17:43 2

POMPEO PORUČIO

NATO neophodan za bezbjednost u Evropi

Sjedinjene Američke Države poručile su evropskim saveznicima da bi željeli da se usvoji zajednički stav prema ponašanju Rusije u Ukrajini.

"NATO je neophodan instrument za bezbjednost u Evropi", rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a u Briselu.

Pompeo je nastojao da ukloni sumnje oko angažovanja SAD u okviru Alijanse podstaknute stavovima predsjednika SAD Donalda Trampa. Pompeo je rekao da SAD ne dovode u pitanje ulogu Alijanse.

On je rekao da Vašington smatra da ovaj sastanak NATO-a treba da razjasni stavove prema Moskvi u vezi ukrajinskog sukoba.

"Želimo da se uvjerimo da smo na istoj talasnoj dužini i da je jasan put koji ćemo slijediti. Kada budemo održali ove razgovore s našim saveznicima donijećemo odluku i objavićemo te odluke zajedno s našim saveznicima", rekao je Pompeo.

Tenzije između Rusije i Ukrajine u Azovskom moru i ponovono rusko rasporedjivanje raketa, što je kršenje ugovora iz 1987. o nuklearnom oružju srednjeg dometa, dvije su glavne teme ovog sastanka, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Međutim stavovi se razlikuju unutar Alijanse prema Moskvi i poruka upućena Moskvi je nejasna, navodi agencija Frans pres.

"Vašington želi da se djeluje na ruskog predsjednika Vladimira Putina da se povinuje, ali istovremeno traži od svojih saveznika da preuzmu veću odgovornost oko bezbjednosnog problema na oko 300 kilometara od njemačke granice", rekao je Pompeo.

Evropljani zaziru od toga da se nađu na prvoj liniji u slučaju zaoštravanja situacije s Moskvom i sumnjaju u američko angažovanje.

"Da li će Amerikanci biti spremni da daju sredstva da osiguraju bezbjednost Evropljana, to je veliko pitanje. Nepredvidljivost predsjednika Donalda Trampa čini taj odgovor neizvjesnim", rekao je jedan evropski diplomata.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније