Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

05. 12. 2018. 12:25   >>  12:00

FRANCUSKA VLADA

Umjesto poreza na gorivo, porez na bogatstvo

Francuska vlada razmotriće ponovo uvođenje poreza na visoki dohodak koji je predsjednik Emanuel Makron ukinuo početkom mandata, izjavio je portparol vlade Bedžamin Griv. Upravo to je ključni zahtjev demonstranata okupljenih u pokretu „žutih prsluka” koji već sedmicama blokiraju puteve i skladišta goriva.

Ukidanje „poreza na bogatstvo” građana sa visokim dohotkom, bio je ključni dio Makronove predsjedničke kampanje naklonjene interesima biznisa. Smatralo se da će taj potez pokrenuti biznismene da ulažu i zapošljavaju u Francuskoj.

Kritičari su pak optužili Makrona da favorizuje bogate, jer paralelno povećava poreze penzionerima i drugim građanima.

Pokret „žutih prsluka” izrastao je na nezadovoljstvu građana zbog povećanj poreza na gorivo i u međuvremenu se proširio zbog povećanja troškova života i Makronovim zanemarivanjem problema as kojima se suočavaju ruralni dijelovi Francuske i mali gradovi.

Tako je ponovno uvođenje poreza na bogatstvo postalo ključni zahtjev demonstranata, uz povećanje minimalne plate i odustajanje od podizanja poreza na gorivo.

Pariz je odlučio da poveća porez na gorivo sa visokim nivoom emisija štetnih gasova, što je prouzročilo veliko nezadovoljstvo građana posebno u ruralnim krajevima Francuske.

Griv je zatražio „18 do 24 mjeseci vremena kako bi mjera razvila puni učinak”, napomenuvši da će parlament analizirati rezultate u drugoj polovini iduće godine.

Vlada će po njegovim riječima definitivno odustati od povećanja poreza na gorivo, ako sa demonstrantima ne postigne dogovor o tom pitanju.

„Tražićemo rješenja zajedno. Ako na kraju tih pregovora ne dođemo do dobrih rješenja, prihvatićemo posljedice. Mi nismo u politici kako bismo bili u pravu, mi smo u politici kako bi stvari funkcionisale”, rekao je Griv.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније