Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

05. 12. 2018. 14:41   >>  14:16

POZIV RUSIJI I SAD

EU apeluje da se spasi nuklearni ugovor iz 1987.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozvala je danas Rusiju i SAD da sačuvaju Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) potpisan za vrijeme hladnog rata

"Ugovor koju su potpisali Vašington i Moskva garantuje mir i sigurnost na evropskoj teritoriji posljednjih 30 godina", rekla je Mogerini pri dolasku u sjedište NATO-a u Briselu, na sastanak ministara spoljnih poslova Alijanse.

Ona je to izjavila dan nakon što su SAD saopštile da daju Rusiji 60 dana da se usklade sa tim sporazumom ili će se Amerika povući iz njega. NATO je takođe dao ultimatum Rusiji da se uskladi sa obavezama Ugovora na provjerljiv način.

Ugovor potpisan u Vašingtonu 1987. godine okončao je krizu izazvanu odlukom Moskve iz 1977. da rasporedi rakete SS-20 srednjeg dometa sa sposobnošću da pogode Evropu. Vašington je odgovorio i postavio rakete Peršing dva u Nemačkoj 1983. Moskva i Vašington su 1987. povukli rakete.

Smatra se da je Rusija prekršila sporazum uvođenjem novog sistema raketa.

NATO je isključio mogućnost postavljanja novih raketa u Evropi koje bi se suprotstavile ruskom sistemu, rekao je juče generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Međutim, po riječima šefa francuske diplomatije Žan Iv le Drijana, saveznici bi mogli da prilagode svoju strategiju i ojačaju svoju odbranu.

Rok od 60 dana dat Moskvi da odgovori na zahtjeve, podudara se sa datumom narednog sastanka ministara odbrane NATO-a 14. i 15. februara 2019.godine.

"Nadam se da vrijeme koje je ostalo da se radi na očuvanju ugovora i njegovom punom sprovodjenju, može dobro da se iskoristi na dobrobit svih strana", rekla je Mogerini.

Moskva je danas saopštila da su neosnovane optužbe Vašingtona da krši sporazum.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније