Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

06. 12. 2018. 13:18 >> 12:53
2

ISTORIJSKI KONGRES

Kraj ere Angele Merkel

U Hamburgu danas počinje prvi dio programa stranačke konvencije njemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koja će ući u istoriju kao konvencija na kojoj će Angela Merkel nakon 18 godina, otići sa mjesta predsjednice stranke.

Uprkos brojnim tačkama programa koji se odnose na smjernice njemačke vladajuće stranke, podijeljenih po tematskim područjima poput bezbjednosti, porodice, privrede i evropske politike, fokus javnosti je na sjutrašnjem zasjedanju, kada je u planu tačka dnevnog reda koju njemačka javnost već sedmicama sa nestrpljenjem očekuje: izbor nove predsjednice/predsjednika stranke.

Dostojanstveni odlazak

Izbor novog čelnog čovjeka stranke u središtu je pažnje, otkako je Angela Merkel krajem oktobra, nakon dva izbora za parlamente u saveznim pokrajinama Bavarska i Hesen, na kojima su stranke demohrišćanske Unije CDU/CSU doživjele poraze, najavila povlačenje sa vrha stranke, na čije je čelo je došla 2000. godine.

Merkel je istodobno najavila i da se na izborima 2021. više neće kandidovati za mjesto u Bundestagu, što ujedno znači i odricanje od kancelarske pozicije.

„Ja sam dostojanstveno preuzela funkciju kancelarke i dostojanstveno je želim i napustiti. Nisam rođena kao kancelarka i to nikada nisam zaboravila“, rekla je Merkel objašnjavajući svoju odluku o povlačenju sa političkih dužnosti 2021. godine.

Ali kancelarka želi da do kraja mandata ove vlade ostane na čelu kabineta koga je sama mukotrpno stvorila nakon višemjesečnih pregovora sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD), ali i sa koalicionim partnerom, Hršćansko-socijalnom unijom (CSU).

Nakon ove objave, javnosti je postalo još zanimljivije pitanje ko će naslijediti Angelu Merkel na poziciji predsjednice CDU-a, prvenstveno zbog činjenice da se radi o neobičnoj konstelaciji koja razdvaja funkciju predsjednika vlade i vladajuće stranke.

Prestolonasljednica dovedena u pitanje

Svi su u prvom trenutku pomislili na glavnu sekretarku CDU-a Anegret Kramp-Karenbauer, koju je na ovu poziciju početkom godine dovela upravo Angela Merkel. Njih dvije njeguju sličan politički stil mirne ali odlučne ruke, tako da se pomisao o Kramp-Karenbauer nametala sama po sebi. Osim toga i dosad je u prošlosti CDU-a mjesto predsjednika stranke preuzimao dotadašnji glavni sekretar.

Ali, na iznenađenje javnosti, Fridrih Merc, nekadašnji predsjednik demohrišćanskog zastupničkog kluba i deklarisani protivnik Angele Merkel i njene politike „socijaldemokratizovanja“ CDU-a, objavio je, istog dana kada je Angela Merkel najavila povlačenje, da želi da se kandiduje na mjesto predsjednika stranke.

I tada su stvari za javnost postale još zanimljivije. Jer u pitanju nije samo predsjedništvo jedne vladajuće stranke, nego i pitanje najvjerovatnijeg budućeg kancelara ili kancelarke SR Njemačke, najmoćnije privredne sile Evropske unije.

Merkel kao simbol odricanja od 'starih dobrih vremena'

Da li CDU želi nastavak politike Angele Merkel ili povratak konzervativnim (i dijelom retrogradnim) vrijednostima? Mnogi unutar CDU-a priželjkuju kraj ere Angele Merkel i njene politike.

A šta je sve ova bivša državljanka nekadašnjeg DDR-a „priuštila“ konzervativnom i tradicionalnom dijelu stranke: brak za homoseksualne parove, minimalnu satnicu, odustajanje od atomske energije, kraj vojne obveze. I na kraju kao krunu svega: politiku prema izbjeglicama koja je, po mnogima, definitivno podijelila stranku. Angela Merkel kao da je odrađivala listu uklanjanja nekih dotadašnjih simbola demokršćanske politike u Njemačkoj.

Njezino hladno okretanje leđa dotadašnjem mentoru i dugogodišnjem kancelaru Helmutu Kolu, koji se našao u nemilosti nakon skandala sa nepoznatim donatorima, na neki način je simbolizovao raskid sa starom, zapadnonjemačkom strankom CDU. I mnogi joj ovo nikada nijesu oprostili.

Konzervativni adut za povratak staroj slavi

Za sve njih Fridrih Merc je nada za povratak tim "starim dobrim vremenima", kada se znalo gdje ko pripada u njemačkom društvu. Koliko je "star" i "zaboravljen" bio taj CDU iz vremena kada je strankom žario i palio Fridrih Merc, govori dovoljno i podatak koji ovih dana kruži društvenim mrežama, o tome, da je Merc bio jedan od demohrišćanskih poslanika koji su 1997. glasali protiv toga da se silovanje u braku tretira kao i svako drugo silovanje.

Merc je u međuvremenu, vrijeme van politike, provodio na čelu nekih spornih imovinskih fondova poput Blekroka, koji je u Njemačkoj na lošem glasu zbog navodne agresivne poslovne politike.

Svoj odnos prema finansijama nedavno je u jednom intervjuu potkrijepio izjavom da on, kao neko sa milionskom zaradom, spada u "višu srednju klasu". Ali uprkos tome, ili baš zbog toga, Merc je omiljeni kandidat konzervativnog krila.

Sjutra uveče, borba za budućnost CDU-a, a neki kažu i Njemačke, vodiće se između Merkelinog nasljeđa u liku i djelu Anegret Kramp-Karenbauer i Fridriha Merca, kao simbola snaga koje žele povratak staroj slavi demohiršćana iz razdoblja Konrada Adenauera i Helmuta Kola.

Mnogi pokazatelji ipak upućuju na to da je između ova dva, naoko suprotna kandidata, mnogo više sličnosti nego razlika. Kramp-Karenbauer je u međuvremenu pokazala da će poštovati nasljeđe Angele Merkel, ali i da će se vratiti nekim tradicionalnim vrijednostima, za kojima žudi konzervativni dio stranke.

Službeni dio stranačkog kongresa počinje sjutra i trajaće do subote poslijepodne.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније