Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

06. 12. 2018. 18:35 >> 18:09

OEBS U MILANU

Ukrajina traži brz odgovor, osuda Lavrova

Ukrajinski šef diplomatije Pavlo Klimkin zatražio je danas "brz i snažan odgovor" od međunarodne zajednice na "akt nasilja" koji je počinila Rusija prema njegovoj zemlji 25. novembra u Kerčkom moreuzu.

Klimkin je u obraćanju na Ministarskoj konferenciji Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Milanu, rekao da je ovo peti uzastopni ministarski sastanak OEBS-a na kome na dnevnom redu dominira destabilizirajuće ponašanje Rusije.

"To predstavlja veliku pretnju za evropsku bezbjednost", rekao je Klimkin i dodao da se Rusija ove godine nije povukla nego je naprotiv "proširila svoje agresivno djelovanje".

Rusija je 25. novembra zaplijenila tri ukrajinska ratna broda koji su pokušali da prođu kroz Kerčki moreuz iz Azovskog u Crno more, i zarobila 24 članova posade. To je bilo prvo otvoreno vojno sukobljavanje između Moskve i Kijeva od kada je Rusija pripojila Krim 2014. i od početka oružanog sukoba u istočnoj Ukrajini između ukrajinskih provladinih snaga i proruskih separatista, navodi agencija Frans pres.

Klimkin je rekao da Ujedinjene nacije treba da pruže "brz i snažan međunarodni odgovor na taj akt agresije", kao i da nijesu dovoljne izjave već da su potrebna djela pošto djelovanje Rusije "prijeti stabilnosti" regiona.

On je takođe zatražio da se odmah oslobode zarobljeni ukrajinski pomorci i vrate u Ukrajinu, što je ponovila i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Mogerini je rekla da je situacija u Azovskom moru vrlo zabrinjavajuća i zatražila "veliku uzdržanost i "djelovanje ka smirivanju sitaucije".

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je osudio "ponašanje Ukrajine" posebno kada je riječ o upotrebi ruskog jezika, koji prema njemu više nije moguće koristiti u Ukrajini.

"Težeći prevlasti jedna mala grupa zemalja pribjegava ucjenama, pritiscima i prijetnjama, ne ustručava se da se grubo miješa u unutrašnje stvari. Podrška data državnom udaru u Ukrajini je bez presedana", rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da postoji "kriza povjernja u Atlantsku evropu" nastala zbog "nesmotrenog proširenja NATO-a, raspoređivanja američkih protivvazdušnih sistema u Evropi i nelegitimnih sankcija pod izmišljenim pretekstima".

Ruski šef diplomatije Lavrov je takođe ukazao da se stvaraju novi rizici zbog namjera SAD da "zakopa još jedan međunarodni sporazum koji se odnosi na balističke rakete srednjeg dometa".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније