Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

10. 12. 2018. 10:09 >> 09:43

STAV SUDA PRAVDE

Britanija može da otkaže Bregzit

Evropski sud pravde objavio je odluku da Velika Britanija može jednostrano povući svoju odluku o izlasku iz Evropske unije, dan prije glasanja u britanskom parlamentu o sporazumu, koji je britanska premijerka Tereza Mej postigla sa evropskim zvaničnicima o uslovima Bregzita.

Nezavisni pravni stručnjak, jedan od 11 koji savjetuju sud i čije je mišljenje nedavno objavio Evropski sud pravde, zaključio je da Britanija može jednostrano promijeniti svoju odluku, a da bi suprotan stav bio protivan pravilima EU-a da takve suverene odluke zavise od saglasnosti drugih članica.

"Nezavisni pravnik Kampos Sančez-Bordona predlaže da Sud pravde utvrdi da član 50 omogućava jednostrano povlačenje informacije o namjeri izlaska iz EU-a", napisao je taj pravni stručnjak, saopštio je Europskog suda pravde. "Ta mogućnost ostaje sve do trenutka dok se formalno ne zaključi sporazum o izlasku."

Sud obično slijedi stavove stručnjaka

Pitanje u obliku peticije, prvo je škotskim sudovima postavila grupa poslanika predvođena Endijem Vajtmanom, koju je zanimalo može li Britanija jednostrano povući aktiviranje član 50 ugovora EU-a, što je pokrenulo dvogodišnje odbrojavanje do izlaska Britanije iz Europske unije.

Pitanje je proslijeđeno početkom oktobra Evropskom sudu pravde, koji je to uzeo u razmatranje po hitnom postupku, kako bi donio odluku prije nego što Britanija napusti EU 29. marta 2019.

Britanska vlada poručila je da je postavljeno pitanje od akademskog značaja, jer nema namjeru da promijeniti odluku o izlasku zemlje iz EU-a.

Uprkos tom stavu, skupina škotskih poslanika smatra da bi svi predstavnici u parlamentu morali da znaju sve opcije kad budu glasali o ugovoru o Bregzitu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније