Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

10. 12. 2018. 12:13   >>  11:48

PETRIČ PORUČIO

EU i SAD moraće da razgovaraju o vojsci Kosova

Austrijski diplomata Volfgang Petrič, izjavio da će EU morati da razgovara sa SAD-om o transformaciji kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku.

Petrič je novinarima u Beogradu rekao da dijalog Beograda i Prištine mora da bude prioritet u svakom slučaju, a da je bezbjednost na Kosovu već garantovana od strane NATO snaga i Kfora. Podsjeća da se NATO, na primjer, protivi načinu formiranja vojske kakav je najavila Priština, ali da to podržavaju SAD.

"Sada će EU morati da razgovara sa SAD, da pronađemo zajednički jezik s NATO-om i da onda o tome razgovaraju sa Prištinom", rekao je Petrič. To je, kaže, ključno za dijalog Beograda i Prištine i sigurno da to pitanje trenutno ne pomaže njegovom nastavku.

Prema njegovim riječima, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, mora da uloži odlučan napor da bi se Beograd i Priština vratili konstruktivnom dijalogu. On je ocijenio da je dijalog Beograda i Prištine trenutno u krucijalnoj, ali opasnoj situaciji, zbog stvari koje su se desile u prethodnom periodu, poput podizanja carinskih taksi na proizvode iz centralne Srbije, kao i negativnog glasanja o prijemu Kosova u Interpol.

"Mislim da nam sada treba odlučan napor evropske šefice diplomatije Federike Mogerini da se dvije strane vrate još konstuktivnijem dijalogu", rekao je Petrič koji učestvuje na Trećoj međunarodnoj konferenciji Beogradskog strateškog dijaloga "Inicijativa pojas i put na Balkanu".

Upitan o novim mjerama koje Priština najavljuje, podsjetio je da je Evropska unija jasno izrazila svoje protivljenje uvođenju taksi, što je jasna poruka, te da su Prištini rekli da ih povuče. "Vjerujem da svaka zemlja EU smatra da je to neophodno. Ne možemo u Evropi, u kojoj želimo ukidanje taksi, sada da podižemo takve barijere", rekao je Petrič.

Upitan kako EU to može da uradi, rekao je da EU nema svoju vojsku, već da mora da pregovara i da ubjeđuje partnere u Prištini da povuče mjere. "Ubijeđen sam da prijetnje nijesu ono što je potrebno dijalogu. Dijalog treba da bude otvoren i treba da zbližava ljude, a ne da ih odvaja", rekao je Petrič.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније