Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

10. 12. 2018. 13:04   >>  12:39 1

SPINOVANJE?

Francuska istražuje mogući ruski uticaj na proteste

Francuska je otvorila istragu u mogućem ruskom uplitanju pomoću lažnih vijesti u proteste Žutih prsluka.

Naime, Savez za osiguranje demokratije, utvrdio je da se veliki broj naloga na društvenim mrežama, povezanih sa Moskvom, uključio u kampanju povezanu sa Žutim prslucima. Više od 600 Tviter profila odranije poznatih po sličnim aktivnostima, objavljivalo je haštag Žuti prsluci (#giletsjaunes).

Savez je međunarodna nevladina organizacija osnovana prošle godine, sa ciljem suzbijanja ruskih i drugih pokušaja potkopavanja demokratskih institucija u SAD-u i Evropi, a koji vode bivši činovnici američke obavještajne službe i ministarstva pravosuđa. Organizacija na svojoj stranici vodi pregled ruskih i proruskih naloga koji pokušavaju da utiču na zapadnu politiku promovisanjem stavova Kremlja.

Francuska postala glavna tema ruske propagande na Tviteru

Tviter nalozi koje prati Savez za osiguranje demokratije, uglavnom prenose vijesti iz SAD-a i Velike Britanije, ali već više od sedam dana, "na vrhu ili blizu vrha" njihovih aktivnosti su protesti u Francuskoj, tvrdi analitičar  Saveza, Bret Šafer, za Bloomberg.

"To je prilično snažna indikacija da postoji interes za pojačavanje sukoba", dodao je on. Veliki dio tvitova dolazi od strane ruskih državnih medija, uključujući Sputnik, Russia Today (RT) i Ruptly. Svi ti mediji prate situaciju u Francuskoj, ali njihove vijesti nijesu u potpunosti provjerene. Tako je RT objavio da je u protestima povrijeđeno 12 njihovih novinara, odnosno mnogo više nego što je objavila bilo koja druga medijska organizacija.

Sputnik i RT su takođe objavili i da su policajci na jugozapadu zemlje, skidali svoje zaštitne kacige u znak solidarnosti sa demonstrantima, kao i da većina francuske policije više ne podržava Makrona. Lokalna policija i novinari demantovali su te navode ruskih medija, tvrdeći da su policajci samo nakratko skinuli svoje kacige kako bi porazgovarali sa demonstrantima, a da su potom vratili kacige na glave.

Francuske službe bezbjednosti pokrenule su sopstvenu istragu ovog slučaja, potvrdio je francuski ministar vanjskih poslova Žan Iv Le Drian. "Istraga je u toku. Neću komentarisati ništa dok istraga ne donese zaključke", rekao je ministar.

Cilj - pokazati da liberalna demokratija propada

Rusija je već optužena da se propagandnim kampanjama na društvenim medijima, kao i hakovanjem privatnih i javnih e-mail naloga i curenjem dokumenata, umiješala u izbore u SAD-u, ali i u Francuskoj, i to uoči predsjedničkih izbora prošle godine, na kojima je pobijedio Emanuel Makron. Njihov krajnji cilj je, objašnjava Šafer, da podstakne nepovjerenje u zapadne vlade i da pokaže kako liberalna demokratija propada.

Makron je tada optužio Kremlj da o njemu širi lažne vijesti jer je "zauzeo jači stav" prema Rusiji nego njegovi glavni suparnici, Marin Le Pen iz krajnje desnice, konzervativni republikanac Fransoa Filon i radikalni ljevičar Žan Luk Melenhon.

A Tramp je RT i Sputnik javno prozvao za propagandu i lažne vijesti, i to dok je stajao rame uz rame sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, na konferenciji za medije u Parizu.

Sputnik je tada objavio da je Makron oženjen 24 godine starijom suprugom, zapravo vodio dvostruki život i da je bio "podupiran bogatim homoseksualnim lobijem", dok je jedna lažna internet stranica objavila da je Makronovu kampanju finansirala Saudijska Arabija.

Putin je odbacio optužbe o ruskom uplitanju u izbore, nazvavši ih "imaginarnim" i "nepostojećom temom" i dodao da nije razgovarao sa Makronom o tom pitanju. Takođe je branio svoj susret, nekoliko mjeseci prije francuskih izbora, sa Marin Le Pen.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније