Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

10. 12. 2018. 20:03 >> 19:37

BREGZIT

Mej odgodila glasanje i putuje za Brisel

Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je danas poslanicima da odgađa za sjutra zakazano glasanje o Bregzitu u parlamentu zbog neslaganja britanskih parlamentaraca koji prijete da će odbaciti predlog.

Ona je rekla da namjerava da ode u Brisel kako bi usaglasila pojedinačna pitanja o “dogovoru“.

“Pažljivo sam slušala mišljenja tokom tri dana rasprava o dogovoru… Ostaje zabrinutost zbog odluke o graničnom pitanju. Dogovor u ovom obliku parlament nije mogao da odobri, odlažem njegovo razmatranje“, saopštila je Mejova tokom obraćanja Domu komuna britanskog parlamenta, ali nije navela novi datum glasanja.

Ona je dodala da su britanski poslanici i dalje protiv rješenja vezanog za uspostavljanje fizičke granice između britanske pokrajine Sjeverna Irska i Irske.

Britanska premijerka je rekla da je njen predlog sporazuma o razlazu Britanije i EU i dalje "najbolji sporazum o kojem može da se pregovara".

Ona je pred članovima parlamenta rekla da je za svaki sporazum o Bregzitu potreban kompromis.

Sporazumu koji je Mej postigla s EU protivi se značajan dio njenih konzervativaca, opozicione partije - laburisti i liberaldemokrate, kao i Škotska nacionalna partija, zbog čega su bile minimalne šanse da dogovor prođe britanski parlament.

Očekivalo se da će Mej pokušati da ubijedi poslanike da podrže dogovor sugestijom da bi sporni dio u vezi sa Sjevernom Irskom mogao biti promijenjen.

Evropski sud pravde danas je presudio da Velika Britanija jednostrano može odustati od odluke o Bregzitu, koja je uslijedila pošto je prije dvije godine u Velikoj Britaniji 51,9 odsto izašlih glasalo za izlazak, a 48,1 odsto za ostanak u EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније