Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

10. 12. 2018. 23:15   >>  22:49

SUZBIJANJE KLIMATSKIH PROMJENA

Tri mjesta prazno, pa Švedska, pa svi ostali

Švedska je zadržala najviše mjesto na listi zemalja po mjerama za suzbijanje klimatskih promjena, pokazao je danas objavljen izvještaj.

U Indeksu performansi u klimatskim promjenama Švedska zauzima četvrto mjesto, a prva tri su prazna zato što nijedna zemlje nije imala dobre rezultate u svim procijenjenim kategorijama.

Srbija, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana, nije obuhvaćena indeksom koji su napravili Novi klimatski institut (New Climate Institute), Klimatska akciona mreža (Climate Action Network) i njemačka organizacije Džermanvoč (Germanwatch).

Iz regiona je najbolje plasirana Hrvatska na 14. mjestu. Slijede Rumunija na 20, Grčka na 30, Bugarska na 40, Mađarska na 42. i Slovenija na 43. mjestu.

Odmah iza Švedske se nalazi Maroko koji je visoku poziciju zaradio povećanjem udjela obnovljive energije.

Evropska unija se popela sa 21. na 16. mjesto, dok je njena najveća privreda, Njemačka, pala s 22. na 27. mjesto zbog oslanjanja na lignit, koji predstavlja značajan izvor gasova s efektom staklene bašte.

SAD su pale s 56. na 59. mesto čime se, po navodima u izvještaju, nastavlja trend poslije povlačenja te zemlje iz Pariskog klimatskog sporazuma.

Odbijanje predsjednika Donalda Trampa da prizna da su klimatske promjene izazvane ljudskim aktivnostima, kao i ukidanje propisa usmjerenih na smanjenje štetnih emisija, dovelo je do niske pozicije te zemlje.

Od obuhvaćenih zemlja, Saudijska Arabija se nalazi na posljednjem, 60. mjestu, zbog emisija štetnih gasova, načina upotrebe energije, procenta obnovljive energije, kao i po pitanju klimatske politike, s obzirom na negativnu ulogu u međunarodnim pregovorima o klimi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније