Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

10. 12. 2018. 22:57 >> 22:33

U ČETVRTAK SAMIT O BREGZITU

Tusk: Neće biti novih pregovora

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk saopštio je večeras da će u četvrtak, prvog dana samita EU u Briselu, biti razmotren Bregzit kako bi se odgovorilo na zabrinutost Britanaca o sporazumu o razlazu, ali je dodao da neće biti ponovnih pregovora.

"Odlučio sam da organizujem samit o Bregzitu u četvrtak. Nećemo ponovo pregovarati o sporazumu, kao ni o dijelu o bezbjednosti, ali smo spremni da razgovarao kako bismo olakšali britansku ratifikaciju", naveo je Tusk na Tviteru.

Predsjednik Evropskog savjeta je rekao da će na samitu biti riječi i o "stanju spremnosti" EU u slučaju da Velika Britanija ne usvoji sporazum.

Dvodnevni samit EU ranije je zakazan, ali ne isključivo o Bregzitu, već i o budžetskim pitanjima.

Zbog neslaganja čak i svojih poslanika koji prijete da će odbaciti sporazum o razlazu s EU, britanska premijerka Tereza Mej je odgodila glasanje u britanskom parlamentu, koje je trebalo da bude sjutra.

Rekla je da su britanski poslanici protiv rješenja o izbegavanje fizičke granice između britanske pokrajine Sjeverne Irske i Republike Irske, dok su se britanska vlada i EU dogovorili o uvođenju komplikovanog mehanizma "mreže bezbjednosti" (Backstop).

Razlog za taj mehanizam je to što će poslije izlaska Velike Britanije iz EU Sjeverna Irska i Republika Irska biti u različitim sistemima - prva u britanskom, a druga u evropskom što će uticati na kretanje ljudi i dobara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније