Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

11. 12. 2018. 09:29   >>  09:03

NA GRANICI SAD I MEKSIKA

Uhapšeno 30 vjerskih poglavara

Trideset dva vjerska poglavara i aktivista koji su protestovali klečeći ispred interventne policije na graničnom prelazu nedaleko od San Diega uhapšeno je. Oni su zahtijevali od vlasti SAD da požele dobrodošlicu migrantima iz srednjeameričkih država.

Preko 400 demonstranata, od kojih su mnogi bili predstavnici crkava, sinagoga, džamija i drugih vjerskih zajednica, zatražilo je zaustavljanje zatvaranja i deportacije migranata, te od SAD-a zahtijevalo da izrazi dobrodošlicu migrantima iz srednjoameričkog karavana koji je stigao u meksički grad Tihuanu u novembru.

Uz pjesmu i molitvu, vjerski poglavari kretali su se u redovima od četiri do šest osoba, a neki su nosili majice s natpisom "Ljubav ne poznaje granice". Savezni agenti su im stavili lisice i odveli ih čim su ušli u zabranjen prostor u blizini granične ograde.

"Kao kvekeri koji vjeruju u ljudskost koja nam je zajednička, pozivamo SAD da poštuje prava migranata", rekao je predstavnik te hrišćanske zajednice Džojs Ajluni.

Portparol pograničnih snaga Teron Francisko rekao je da je 31 osoba uhapšena zbog nezakonitog ulaska u zabranjenu zonu, a jedna osoba, jer je napala saveznog agenta.

Hapšenja predstavljaju drugi sukob s američkim vlastima otkako je karavan stigao do Tihuane. Američki pogranični agenti ispalili su suzavac na migrante 25. novembra, nakon što su ih migranti, navodno, napali kamenjem.

Hiljade migranata živi u prepunim skloništima i kampovima u Tihuani, nakon putovanja iz Srednje Amerike u bijegu od siromaštva i nasilja. Vjerovatno će čekati još sedmicama ili mjesecima kako bi podnijeli zahtjev za azil na američkoj granici.

Podaci koje je objavila američka pogranična služba, pokazuju porast broja zahtjeva za azil od 67 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Američki imigracijski zvaničnici kažu da podnosioci zahtjeva, od kojih su mnogi prihvaćeni, koriste pravni vakum koji omogućava migrantima da uđu u SAD, dok čekaju sudsko ročište o podnesenom zahtjevu za azil.

"S obzirom na to da će većina zahtjeva biti odbačena na sudu, Kongres treba da riješi taj vakum", kaže prvi čovjek pogranične službe Kevin Mekejlen.

Vođe protesta napominju da je predsjednik Donald Tramp predstavio karavan kao sigurnosnu prijetnju kako bi ojačao svoju antimigrantsku politiku i dodatno ograničio pravo migranata na azil.

Jedan američki sudija je u novembru blokirao Trampov proglas zabrane traženja azila za migrante, koji nezakonito pređu američko-meksičku granicu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније