Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

11. 12. 2018. 19:04 >> 18:43
1

MEDIJI I OPOZICIJA

"Makronov govor nije ubijedio žute prsluke"

Novi ustupci koje je predsjednik Francuske Emanuel Makron najavio sinoć, u dugo očekivanom obraćanju naciji, tek treba da ubijedi pokret "žutih prsluka" koji nastavlja mobilizaciju, dok se u javnosti sve više pominje novi prostest u subotu, prenijeli su francuski mediji.

Mnogi Francuzi, na društvenim mrežama, kritikuju od jutros Makronovo obraćanje iz Jelisijeske palate, najprije što je snimljen govor, a ne uživo, što oni smatraju nedostatkom poštovanja prema građanima.

Oni postavljaju i pitanja kako će neki ustupci biti sprovedeni jer se i dalje "ne dira u novčanike bogataša".

Mediji različito reaguju, od lista Parizjen s naslovom "Ovog puta je odgovorio" do ljevičarskog Liberasiona koji ironično navodi: "Samo malo smo vas razumjeli".

Makron, kojeg je gledao 21 milion ljudi, obećao je niz ustupaka, kako bi smirio krizu "žutih prsluka", među kojima povećanje minimalne zarade od 2019. godine za 100 eura mjesečno kao i razne olakšice za zaposlene i penzionere sa malim primanjima.

Mnogi stručnjaci smatraju da ma koliko Makronovi ustupci mogu biti jaki, takve mjere nijesu uspjele da u potpunosti smire bijes građana, koji su od 17. novembra mobilisani širom zemlje, a svake subote organizuju proteste u velikim gradovima.

Žuti prsluci navode da su vrata vlastima otvorena, ali da će nastaviti da se bore.

Opozicija je takođe bila medju prvima u reakcijama. Lider radikalne ljevice Žan Lik Melanšon, već je reagovao pozivom na nastavak protesta.

Predsjednica ekstremne desnice Marin Le Pen, rekla je da je dobro što Makron odustaje od nekih poreza, ali konstatovala da predjsednik ne priznaje da narod osporova model koji on zagovara, a to su "divlja globalizacija, nelojalna konkurencija, široko rasprostranjena slobodna trgovina i masovna imigracija".

Predsjednik sindikata Loran Berže, rekao je da Makron nije razumio bijes jer je ponudio kratkoročna rješenja.

Sa političke strane, premijer Eduar Filip će se danas obratiti parlamentu, dok su razni ministri pozvani da u medijima odgovore na pitanja građana.

Makron će danas imati sastanke sa bankarskim i predstavnicima velikih preduzeća, koje će zamoliti da učestvuju u zajedničkom naporu ka rješavanju krize, koja se smatra najvećom od njegovog dolaska na vlast u maju 2017. godine.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније