Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

12. 12. 2018. 09:22 >> 09:31

KANADSKI SUD

Direktorka Huaveja puštena na slobodu uz kauciju

Kanadski sud pustio je na uslovnu slobodu uz kauciju finansijsku direktorku kineske kompanije Huaveji Meng Vandžu, uhapšenu na zahtjev SAD-a zbog kršenja iranskih sankcija, što je izazvalo diplomatsku svađu između te tri zemlje.

 

Samo nekoliko sati prije njenog puštanja na slobodu uz kauciju u Vankuveru stigli su izvještaji da je u Kini priveden bivši kanadski diplomata, što je izgledalo da je odmazda za hapšenje Meng Vandžu.

Meng Vandžu, finansijska direktorka telekomunikacionog giganta Huaveja i ćerka osnivača kompanije, uhapšena je 1. decembra.

Poslije tri dana saslušanja kanadski sud joj je odobrio puštanje na slobodu uz kauciju od 10 miliona kanadskih dolara (7,5 miliona američkih dolara), ali mora da nosi elektronsku nanogicu, da preda pasoš i ostane u Vankuveru i njegovim predgrađima i da bude u jednoj od svoje dvije kuće u Vankuveru od 23 časa do 6 ujutro.

Odluka je dočekana aplauzom u punoj sudnici gdje su članovi kineske zajednice Vankuvera bili u velikom broju da joj pokažu podršku.

Ona je kasno sinoć napustila sud okružena obezbjeđenjem i odvezena je u crnom terenskom vozilu bez odgovaranja na pitanja novinara.

Amerika traži izručenje kineske direktorke pod sumnjom da je izvela prevaru da bi izbjegla američke sankcije protiv Irana. Peking je tražio da se ona odmah oslobodi.

U rastućoj tenziji između Kine i Kanade zbog hapšenja Meng kanadski ministar za javnu bezbjednost Ralf Gudejl potvrdio je ranije da je jedan bivši kanadski diplomata pritvoren u Pekingu. Pritvaranje je uslijedilo poslije upozorenja Kine upućenog Kanadi da će biti posljedica za hapšenje Meng.

Radi se o Majklu Kovrigu koji je radio kao diplomata u Kini i drugdje, a sada je analitičar za Međunarodnu kriznu grupu (ICG). Njega je kineska državna bezbjednost uhapsila u ponedjeljak uveče za vrijeme jedne od njegovih redovnih posjeta Pekingu.

Kinesko minstarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da nema informacije o bivšem kineskom diplomati za koga se vjeruje da je uhapšen u Pekingu u znak odmazde za hapšenje vodeće kineske direktorke.

Portparol je ponovio zahtjev Kine da se Meng Vandžu odmah oslobodi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније