Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 08. 2013. 08:56   >>  08:56

NA KORAK OD RATA

UN: Apel na okončanje nasilja u Egiptu

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je poslije hitne sjednice apelovao na okonačanje nasilja u Egiptu i maksimalnu uzdržanost sukobljenih strana u toj zemlji.

„Mišljenje Savjeta bezbjednosti je da je važno da se okonča nasilje u Egiptu i da sve strane pokažu maksimalnu uzdržanost", rekla je argentinska ambasadorka pri UN Marija Kristina Perseval poslije sjednice koja je završena rano jutros po srednjeevropskom vremenu.

Kako prenosi B92, ona je kazala da 15 zemalja članica Savjeta žale zbog ljudskih gubitaka u Egiptu i da se zalažu za put koji vodi ka „nacionalnom pomirenju".

Argentinska ambasadorka je naglasila da njena izjava nije zvanično saopštenje Savjeta, nego komentar poslije sastanka koji je noćas održan iza zatvorenih vrata.

Savjet bezbjednosti UN održao je hitnu sjednicu zbog situacije u Egiptu, gdje je u žestokoj akciji snaga bezbjednosti protiv pristalica svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija poginulo 638 ljudi.

Diplomata iz UN, koji nije želio da mu se objavi ime, prije sastanka novinarima rekao je da ne očekuje da će Savjet usvojiti neku rezoluciju ili izdati saopštenje, prenosi B92.

U Kairu je i u četvrtak uveče bilo sukoba na ulicama uprkos policijskom času.

Američki predsjednik Barak Obama oštro je osudio poteze egipatske vlade i nasilje i donio odluku da zbog toga otkaže vojne vježbe SAD i Egipta, koje su bile planirane za naredni mjesec.

Egipatska vlada je reagovala je na izjavu Obame koji je osudio nasilje u Egiptu, saopštivši da time mogu da budu ohrabrene nasilne grupe.

Sjedinjene Američke Države upozorile su svoje građane da ne putuju u Egipat, a da oni koji su već tamo napuste zemlju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније