Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 08. 2013. 09:27 >> 09:27

TRŽIŠTE RADA

Navala Rumuna i Bugara na Britaniju

Broj rumunskih i bugarskih radnika u Velikoj Britaniji porastao je za čak 26 posto, u razdoblju od aprila do juna.

Britanska Kancelarija za statistiku objavila je da je u tom razdoblju bilo zaposleno nešto više od 140.000 radnika iz te dvije zemlje, u odnosu na 112.00 radnika u prethodna tri mjeseca.

 

Zagovornici jače kontrole useljavanja tvrde da će se ta brojka dodatno povećati iduće godine, kada će za Rumune i Bugare prestati da važe sva ograničenja za imigraciju u Veliku Britaniju.
 
Tamošnje odjeljenje za imigracije objavilo je da državljani te dvije zemlje čine 0,3 posto radne snage u Velikoj Britaniji. Britanska vlada se nije oglasila o tome koliko još imigranata očekuje, kada tržište rada bude potpuno otvoreno radnicima iz Bugarske i Rumunije.

Britanski "Migration Watch“, koji se zalaže za strožu kontrolu imigranata, objavio je da su posljednje brojke u skladu s njihovim očekivanjima, te da očekuju da će iz Rumunije i Bugarske godišnje pristizati 50.000 imigranata, u idućih pet godina.
 
"Nismo očekivali tako rani skok – vrlo zabrinjavajuće povećanje – devet mjeseci prije potpunog otvaranja tržišta rada i mislim da to pokazuje da postoji veliki interes u te dvije zemlje za dolazak ovdje“, izjavio je predsjednik "Migration Watcha" Endrju Grin za BBC Radio.
 
Bugarima i Rumunima od 2007. godine ne trebaju vize za putovanja u Veliku Britaniju, kada su te dvije zemlje ušle u Evropsku uniju, ali postojala su određena ograničenja na tržištu rada za stanovnike tih zemalja.
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније