Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ BBC ]

12. 12. 2018. 19:25 >> 19:03
1

PRONAĐENA U DREZDENU

Putinova špijunska Štazi kartica

Identifikaciona kartica Vladimira Putina iz vremena dok je bio sovjetski špijun u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, pronađena je u Drezdenu u arhivu istočnonjemačke tajne policije Štazi.

Ruski predsjednik je ponosan na to što je bio komunistički oficir KGB-a u Drezdenu 1980-ih godina.

Njegova pristupnica pronađena je u sklopu istraživanja o tijesnoj saradnji KGB-a i Štazija.

Putin je u to vrijeme bio major KGB-a. Štazi karticu je dobio 1985. godine, kada je dobio i pristup toj službi. Moguće je da Putin nikada nije aktivno radio za Štazi.

U saopštenju izdatom u utorak Služba arhiva Štazi policije (BStU) navela je da je Putin „dobio propusnicu da bi mogao da obavlja rad za KGB u Istočnoj Njemačkoj".

Štazi je zapravo nadimak za agenate Ministarstva za državnu bezbjednost Istočne Njemačke. Tajni policajci su bili poznati po svom preciznom nadzoru običnih građana, od kojih su mnogi bili prinuđeni da špijuniraju jedni druge.

„Dosadašnji rezultati našeg istraživanja ne ukazuje na to da je Vladimir Putin radio direktno za to ministarstvo", navodi se u saopštenju BStU.

Putin, koji je rođen u Lenjingradu (današnjem Santk Petersburgu), u Istočnu Njemačku je poslat 1985. godine, kada je imao 33 godine. Njegove dvije ćerke rođene su dok je radio u Istočnoj Njemačkoj.

66-godišnji ruski predsjednik je radio za KGB u Drezdenu sve do decembra 1989. godine, kada je pao komunističi režim Istočne Njemačke, nakon masovnih prodemokratskih demonstracija.

Njegova Štazi članska karta obnavljana je svaka tri mjeseca, kao što pokazuju markice na njoj. Nije jasno zašto je ostavio karticu u svom Štazi dosijeu u Drezdenu.

Putin je bio u Drezdenu kada su demonstranti okupirali glavni štab tajne policije i kada su komunističke bezbjednosne snage umalo pucale na demonstrante 5. decembra 1989.

Berlinski zid je pao u novembru.

Putin je govorio njemački i rekao je da je tada on lično smirio masu koja je okružila zgradu KGB-a, upozoravajući demonstrante da napadaju teritoriju Sovjetskog Saveza.

Tokom službe za KGB u Drezdenu Putin je unapređen u čin pukovnika.

Dobio je bronzanu medalju komunista Istočne Njemačke - zvanično Njemačke Demokratske Republike - 1989. godine „za vjernu službu Državnoj narodnoj armiji", navedeno je na sajtu Kremlja.

Po povratku u Rusiju, Putin je postao šef Savezne bezbjednosne službe (FSB) - glavnog nasljednika KGB-a. Godine 2000. postao je ruski predsjednik.

U junu 2017. Putin je otkrio da je njegov rad u KGB-u uključivao „ilegalno sakupljanje obavještajnih podataka". Govoreći na ruskoj državnoj televiziji, on je rekao da su KGB špijuni ljudi sa „posebnim osobinama, posebnim ubeđenjima i posebnim karakterom".

Nekada najviši tajni sporazum između KGB-a i Štazija, u koji je BBC imao uvid, pokazuje da je KGB imao 30 oficira za vezu u Istočnoj Njemačkoj, koji su radili direktno za Štazi.

„KGB i Štazi su bile partnerske obavještajne agencije, tako da vjerovatno ne možete isključiti razmjenu takvih pristupnica", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, povodom pronalaska stare Putinove kartice.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније