Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

13. 12. 2018. 11:36   >>  11:11

NAJVIŠE U TURSKOJ

Rekordan broj novinara u zatvoru

Zaključno sa 1. decembrom, u svijetu je bio uhapšen 251 novinar, napominje se u godišnjem izvještaju Odbora za zaštitu novinara.

Treću godinu zaredom više od polovine njih je u Turskoj, Kini i Egiptu, gdje vlasti optužuju novinare za antivladine aktivnosti.

"Vidimo to sada kao trend", naglasila je autorka izvještaja Elana Beiser i dodala kako je to sad "nova normalnost".

28 novinara zatvoreno zbog "lažnih vijesti"

Broj novinara zatvorenih pod optužbom za "lažne vijesti" popeo se na 28, sa 21, koliko ih je bilo prošle godine, ili 9 iz 2016.godine, navodi Odbor, koji je nevladina organizacija koja se bori za slobodu štampe, sa sjedištem u SAD-u.

U izvještaju je kritikovan američki predsjednik Donald Tramp, zbog korištenja izraza "lažne vijesti" za negativno izvještavanje o njemu. Istu frazu koriste i drugi čelnici koji kritikuju novinare, poput onih na Filipinima i u Turskoj.

Izvještaj je objavljen u sedmici, kada je časopis Time proglasio nekoliko novinara kao "osobu godine".

Među njima su saudijski novinar Džamal Kašogi, koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Istambulu, kao i Reutersovi novinari Va Lone i Kjav Soe, koji su već godinu u zatvoru u Mjanmaru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније