Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Agencije, Objavio: I. P. ]

14. 12. 2018. 08:00 >> 07:34

SAMO O NOVIM ODNOSIMA

Tusk: Nema više pregovora o izlasku

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk saopšštio je da EU stoji iza usvojenog Sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU i Političke deklaracije o budućim odnosima, kao i da namjerava da pređe na njihovu raftifikaciju.

 

"To više nije otvoreno za pregovore", poručio je Tusk i dodao da ono što predstoji su samo pregovori o budućim odnosima Unije i Britanije.

Tusk je poslije obraćanja britanske premijerke Tereze Mej, a zatim i diskusije sa 27 lidera zemlja članica EU, ponovio da Evropski savjet ne žželi dodatne pregovore o već usvojenom Sporazumu o povlačenju Velike Briitanije iz EU.

"Evropski savjet ponavlja da žželi da u budućnosti uspostavi što bližže partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Spremni smo da započnemo sa pripremama odmah nakon potpisivanja Sporazuma o povlačenju kako bismo osigurali da pregovori o budućim odnosima mogu početi što je prije moguće, a nakon povlačenja Britanije", poručio je Tusk.

On je naveo da je britanska premijerka Tereza Mej informisala EU lidere na samitu u Briselu o poteškoćama koje postoje u Velikoj Britaniji u procesu ratifikacije Sporazuma o Bregzitu.

Tusk je naveo i da je Tereza Mej tražžila dodatne garancije kako bi odblokirala ratifikaciju sporazuma u britanskom Parlamentu.

"Evropski savjet naglašava da će zaštitna mrežža biti upotrijebljena samo privremeno i to dok ne bude zamijenjena drugim sporazumom koji će omogućiti izbjegavanje tzv. 'tvrde granice' (između Irske i Sjeverne Irske). U tom slučaju EU će se na najbolji način potruditi da pregovara i zaključi brzo naknadni sporazum koji bi zamijenio zaštitnu mrežžu", naglasio je Tusk.

Predsjednik Evropskog savjeta pozvao je i na jačanje spremnosti na svim nivoima za povlačenja Velike Britanije iz EU, uzimajući u obzir sve moguće ishode.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније