Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

14. 12. 2018. 10:23 >> 09:57

NOVA ODLUKA

EU produžila sankcije Rusiji

Evropska unija donijela je jednoglasno odluku da se produže ekonomske sankcije Rusiji, jer nema napretka u primjeni sporazuma iz Minska.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk napisao na svom Tviter nalogu da je odluka donijeta zbog "nula napretka u primjeni sporazuma iz Minska".

Mjere protiv ruske ekonomije trebalo je da isteknu narednog mjeseca, ali njihovo ukidanje zavisi od toga da li EU smatra da Rusija poštuje mirovni sporazum iz Minska, navodi AP.

EU je uvela Rusiji sankcije 2014. i od tada ih redovno produžuje zbog nedostatka napretka u primjeni mirovnog sporazuma.

Rusija i Ukrajina potpisale su Protokol iz Minska 5. septembra 2014. godine, u prestonici Bjelorusije koji je trebalo da obezbijedi prekid vatre u oblasti Donjecka i Luganska, gdje su se sukobile proruske snage i ukrajinska vojska.

Sa ruske strane protokol je potpisao amabasador Rusije u Ukrajini Mihail Zubarov, sa ukrajinske strane bivši predsjednik Leonid Kučma, koji je dobio mandat od rukovodstva zemlje, i sa strane OEBS-a švajcarski diplomata Hajdini Talijavini.

Uprkos potpisanom protokolu, borbena dejstva na istoku Ukrajine ubrzo su se nastavila.

U posljednje vrijeme, Moskva optužuje Kijev za učestale napade na naseljena mjesta u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Najnovija kriza u odnosima Moskve i Kijeva izbila je krajem novembra kada je Rusija zaplijenila tri ukrajinska broda kod moreuza Kerč. Tom prilikom uhapšena su 24 ukrajinska mornara.

Sa druge strane, ukrajinska Vrhovna vlada izglasala je uvođenje jednomjesečnog ratnog stanja u deset regiona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније