Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

14. 12. 2018. 10:07   >>  09:42

NAGODILA SE

Ruska špijunka u SAD-u priznala krivicu

Ruska aktivistkinja Maria Butina, optužena za špijunažu u SAD-u, priznala je krivicu i nagodila se sa tužilaštvom.

boxPluginImg

Butina, koja je uhapšena u julu, najprije je odbijala da prihvatiti krivicu za američke optužbe. Ali je juče proglašena krivom za "djelovanje kao strani agent u SAD-u". I dalje joj prijeti najviše pet godina zatvora, iako je malo vjerovatno da će biti osuđena, zbog nagodbe s tužiocem.

Veća vjerovatnoća je da će biti deportovana nakon završetka saradnje s tužiocima, pišu američki mediji. Naredna rasprava zakazana je za 12. februar naredne godine.

Butina je priznala da je pokušala da uspostavi neslužbenu komunikaciju sa moćnim i uticajnim američkim političarima. Tražila je "neslužbene linije komunikacije u korist Ruske Federacije", navode ruski zvaničnici.

Optužena samo nekoliko sati nakon susreta Trumpa i Putina

Američko ministarstvo pravosuđa, utvrdilo je da je Ruskinja od 2015. do 2017. godine, radila "po uputstvima visokorangiranog zvaničnika ruske vlade". Ministarstvo je navelo da je taj zvaničnik pod sankcijama, a američki mediji otkrili su da se radi o Aleksandru Toršinu, visokopostavljenom činovniku ruske centralne banke. Toršin se povezuje s ruskom mafijom i pranjem novca u stranim bankama.

Butina je optužena samo nekoliko dana, nakon što je američko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv 12 ruskih zvaničnika vojne obavještajne službe, zbog sumnje da su se miješali u američke izbore 2016.godine, ali i samo nekoliko sati nakon susreta na vrhu američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Iako se slučaj Butine vodi posebno od istrage specijalnog tužioca Roberta Mulera o ruskom miješanju u izbore i mogućem dosluhu sa ljudima iz Trampove kampanje, ova navodna špijunka mogla bi otkriti tužiocima mnoge zanimljive informacije o ruskim aktivnostima i kontaktima sa Amerikancima, uključujući Trampove saradnike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније