Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta/BBC [ Objavio: O.Z. ]

15. 12. 2018. 16:40 >> 20:25
3

PROTEST "ŽUTIH PRSLUKA"

Suzavcem i vodenim topovima demonstranti istjerani s Šanzelizea

Francuska policija je suzavcem i vodenim topovima potisnula demonstrante s pariske avenije Šanzelize, i otvorila tu ulicu za saobraćaj. tokom današnjih protesta “žutih prsluka“ u glavnom gradu Francuske privedeno je najmanje 168 ljudi.

Policajci su tražili od demonstranata da skinu žute prsluke, simbole protesta protiv ekonomske nepravde i visokih troškova života koji je počeo u novembru.

Demonstranti su se ove subote oglušili o apele francuske vlade da iz bezbjednosnih razloga odustanu od protesta, nakon napada na božićnoj pijaci u Strazburu, kada je ubijeno četvoro.

Novi protest "žutih prsluka" organizovan je i u još nekoliko francuskih gradova, ali je na ulicama manje ljudi nego tokom prethodnih vikenda.

Ovo je bila peta subota u nizu da se u Parizu protestuje ali je bilo mnogo manje demonstranata nego prethodnih nedjelja. Mediji su prenijeli da je širom zemlje danas demonstriralo oko 33.500 ljudi, manje od polovine prošlonedjeljnog broja.

U gradu Sent Etjenu tokom dana često je dolazilo do sukoba između demonstranata i policije. U gradu Arlesu demonstranti su blokirali nekoliko ulica te zapalili gume, dok su u Nantu zapalili automobil. U Marseju je uhapšeno najmanje 12 osoba.

Na uglavnom mirnim protestima u blizini avenije Jelisejska polja, bilo je ograničenih incidenata između demonstranata i policije, prenosi Asošiejted pres.

Policija je koristila male količine suzavca kako bi rastjerala grupe demonstranata u bočnim ulicama.

Objavljeno je i da je u petak sedma osoba preminula u incidentu koji ima veze sa protestima - riječ je o udesu koji se dogodio kod granice sa Belgijom zato što su demonstranti blokirali put.

Uoči današnjih protesta "Žutih prsluka", koji se održavaju peti vikend zaredom, u Parizu je razmješteno oko 8.000 policajaca i 14 oklopnih vozila, poslije nasilja na prethodnim demonstracijama, čiji su učesnici razbijali i pljačkali prodavnice, palili automobile i postavljali vatrene barikade na ulicama.

Pokret "Žuti prsluci" počeo je sredinom novembra da organizuje demonstracije širom Francuske zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo u sklopu ekoloških mjera, ali se protest pretvorio u opšti izraz nezavodoljstva građana politikom predsjednika Emanuela Makrona.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније