Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

16. 12. 2018. 17:08   >>  16:42

ŠIROM FRANCUSKE

Žuti prsluci blokirali desetine kružnih tokova

Demonstranti iz pokreta "Žuti prsluci" blokirali su danas desetine kružnih tokova širom Francuske, uprkos tome što je djelovalo da njihova inicijativa za ekonomski pravednije društvo gubi na snazi poslije pet uzastopnih vikenda protesta.

U incidentima povezanim sa "Žutim prslucima" do sada je poginulo osam osoba, od kojih je većina stradala u saobraćajnim nesrećama na putevima koje su demonstranti blokirali.

Blokade saobraćajnih čvorišta i dalje traju uprkos pozivu francuskog ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanera da demonstranti oslobode kružne tokove i omoguće normalizaciju saobraćaja.

Demonstranti zahtijevaju nove mjere u korist francuskih radnika i penzionera, a traže i ostavke predsjednika Francuske Emanuela Makrona i najviših zvaničnika u njegovoj centrističkoj vladi.

Uprkos hladnom vremenu, pojedini demonstranti najavljuju da neće ustuknuti, a pominju i mogućnost blokade benzinskih pumpi.

"Žuti prsluci" su juče protestovali u Parizu i drugim gradovima širom Francuske, ali u manjem broju nego ranije. Dok je prethodnog vikenda protestovalo oko 125.000 ljudi, juče ih je bilo 69.000.

Pariska policija je i juče morala da koristi suzavac i vodene topove na Jelisejskim poljima, a neki demonstranti su se sukobili s policijom.

Kako bi ublažio krizu, Makron je objavio niz mjera koje će preduzeti kako bi povećao kupovnu moć stanovništva.

Paket mjera, koji uključuje mjesečno povećanje minimalne plate za 100 eura, možda je uticao na pad broja učesnika protesta, ali nije doprinio rastu Makronove popularnosti. Prema istraživanju javnog mnjenja koji je danas objavio list Žurnal di dimanš, Makrona je prošlog mjeseca podržavalo svega 23 odsto građana.

Pokret "Žuti prsluci" počeo je sredinom novembra da organizuje demonstracije širom Francuske zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo u sklopu ekoloških mjera, ali se protest pretvorio u opšti izraz nezavodoljstva građana Makronovom politikom. Pokret ujedinjuje ljude s različitih političkih pozicija koji imaju veliki broj zahtjeva.

Prethodnih dana, jedan od najpopularnijih je zahtjev da se u Ustav Francuske uvede mogućnost referenduma na inicijativu gradjana, na osnovu koje bi oni mogli da predlažu zakone. Tu ideju podržavaju i liderka krajnje desnice Marin Le Pen i ljevičar Žan-Lik Melanšon.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније