Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS, objavila B.B. ]

17. 12. 2018. 16:19   >>  15:55

U MEKSIKU

Popokatepetl se ponovo probudio

Aktivni vulkan Popokatepetl u centralnom Meksiku počeo je u subotu uveče da izbacuje pepeo u visini od dva kilometra, a oblak dima kreće se sjeveroistočno.

Centralnomeksički vulkan poznat je po, osim teško izgovorljivog imena, i po tome da je u protekloj deceniji prilično aktivan, a tokom vikenda opravdao je svoju reputaciju snažnom erupcijom, izbacujući pepeo nekoliko kilometara u visinu, kao i veću količinu lave po gornjim djelovina planine.

Dok se pepeo ne slegne, nadležni savjetuju ljudima da izbjegavaju područje oko vulkana, a onima koji se tamo već nalaze da budu oprezni.

Popokatepetl je aktivni stratovulkan visok 5.426 metara i nalazi se 70 kilometara jugoistočno od prestonice Meksiko Sitija, odakle se po vedrom vremenu može vidjeti.

Ime Popokatepetl je astečkog porijekla i na jeziku navatl znači "brijeg koji se puši".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније