Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

18. 12. 2018. 13:49   >>  13:24

PODACI IOM-A

U svijetu oko 258 miliona migranata

Međunarodni dan migranata, obilježava se danas, a prema najnovijim procjenama u svijetu ih trenutno ima oko 258 miliona, od kojih je 40 miliona raseljeno zbog sukoba, a svake godine milioni drugih (18,8 miliona tokom 2017. godine) je prisiljeno da napusti svoje domove zbog nesreća uzrokovanih klimatskim promjenama i drugim prirodnim nesrećama.

Podaci Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokazuju da je blizu 3.400 migranata i izbeglica izgubilo život širom svijeta tokom 2018. Većina ih je umrla u nastojanjima da stignu morem do Evrope; veliki broj njih je nestao pokušavajući da pređu preko pustinja ili kroz guste šume, u pokušajima da nađu sigurnost daleko od zvaničnih graničnih prelaza.

Generalni direktor IOM-a Antonio Vitorino u izjavi povodom Međunarodnog dana migranata, 18. decembra ističe da su migracije veliki problem naše ere, te da je tema ovogodišnjeg obilježavanja ovog značajnog datuma – Migracija sa dostojanstvom (#MigrationwithDignity).

"Dostojanstvo je u središtu naše misije. Dostojanstveno postupanje sa svim migrantima je temeljni zahtjev sa kojim se suočavamo, prije nego bilo šta drugo preduzmemo u vezi sa migracijama, a to je problematično pitanje koje se javlja u ova teška vremana za cjelokupnu svjetsku zajednicu, jer naša budućnost zavisi od toga, a takođe i naša sadašnjost", podsjeća Vitorino, navodeći da je gotovo jedna od sedam osoba na planeti migrant u najširem smislu, prenijela je Fena.

Vitorino, navodi da migracije omogućavaju ljudima mogućnost izbora da se spase, zaštite, obrazuju, ili oslobode, odnosno, omogućavaju milionima ljudi da biraju da učestvuju, umjesto da budu izolovani, da djeluju, umjesto da ne rade ništa, da se nadaju, umjesto da se plaše, te da očekuju prosperitet, umjesto siromaštva.

On ističe da moramo poštovati ove izbore tako što ćemo ih cijeniti i postupati dostojanstveno sa onima koji su tako izabrali.

Istovremeno, konstatuje da, ako ne damo svim građanima garancije da poštujemo njihove izbore, rizikujemo da izgubimo stvarnu priliku za dalji napredak.

"Usvajanje, ranije ovog meseca (10. decembra) Globalnog ugovora za sigurne, uređene i zakonite migracije u Marakešu, od dominantne većine država-članica Ujedinjenih nacija, predstavlja korak bliže dostojanstvu za sve i prema uravnoteženijem diskursu, te širokoj saradnji u oblasti migracija", smatra Vitorino.

Prema njegovim riječima, globalni ugovor o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama briše osjetljivu granicu između suvereniteta država i sigurnosti, i dostojanstva koje tražimo za svakog čovjeka.

"Globalni ugovor naglašava potrebu svih država u vezi dobrog upravljanja migracijama i da to ne može postići ni jedna država sama. Saradnja u oblasti migracija na svim nivoima je temelj za rješavanje pitanja migracija", poručio je direktor IOM.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2000. godine proglasila 18. decembar Međunarodnim danom migranata, a iste te godine, u svom godišnjem Izvještaju o migracijama u svijetu, IOM ja naglasila da "više od 150 miliona međunarodnih migranata slavi dolazak novog milenijuma izvan država u kojima su rođeni."

Vitorino precizira da se već 18 godina nastavlja trend rasta broja muškaraca, žena i djece u pokretu.

"IOM još jednom potvrđuje da su migracije pokretač napretka i razvoja, ne samo za one u pokretu, već i za države tranzita, a naročito za zajednice koje primaju migrante u državama odredišta. Još jednom ponavljamo naš poziv na potrebu spašavanja života tako što ćemo osigurati da su migracije sigurne, zakonite i dostojastvene", naveo je Vitorino.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније