Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS, objavila B.B. ]

19. 12. 2018. 14:10 >> 13:45

NEZADOVOLJNI BUDŽETOM

Grci ponovo na ulicama

Hiljade građana Grčke izašlo je sinoć na ulice, ovog puta protestuju zbog usvajanja budžeta za 2019. godinu, prvog otkako je zemlja izašla iz dužničke krize. Planirano je da javni dug naredne godine bude 167 odsto bruto domaćeg proizvoda. Premijer Aleksis Cipras poručuje da ovaj budžet nudi šansu da zemlja krene naprijed.

Kako bi ispunila zahtjeve međunarodnih povjerilaca i obezbjedila otpis duga od više milijardi eura – Grčka je sprovodila stroge mjere štednje, među kojima su smanjenje penzija i otpuštanje radnika u javnom sektoru.

Budžet koji je sinoć usvojio grčki parlamanet za sljedeću godinu predviđa privredni rast od 2,5 odsto, jer to, kako kaže premijer, duguju budućim generacijama koje su podnijele najveći teret tokom krize.

"Prošli smo kroz toliko toga, ali i dalje stojimo. Period iza nas bila je prava odiseja. Poslije osam godina štednje sada dobijamo razvojni budžet. Budžet koji je naš, grčki. Grčka je sada ponovo slobodna i optimistična i i dalje će napredovati", ocijenio je Aleksis Cipras.

Budžetom je planirano da javni dug naredne godine bude 167 odsto BDP-a.

Lider glavne opozicione partije Nova demokratija Kirijakos Micotakis oštro je kritikovao premijera. Kaže da Cipras bolji život obećava "1.447 mračnih dana na vlasti" i da "vodi politiku protiv svih".

"Glasamo protiv vlade laži, prevare, arogancije i cinizma. Glasamo protiv predloga vlade koja je pogoršala život Grka, posebno onih najslabijih. Glasamo protiv poreza, duge i teške štednje", poručio je Micotakis.

Građani, a prvenstveno penzioneri su nezadovljni i sinoć su izašli na ulice. Traže da im Vlada vrati penzije koje su smanjivane zbog dužničke krize.

"Osećam se kao da dajem deset centi, a dobijam pola centa. Još se očekuje od mene da budem zahvalan zbog toga", rekao je profesor u penziji Nikos Dadarlis.

Za skoro dva i po miliona najstarijih u Grčkoj, penzije su bile smanjene za 14 procenata.

Iako je parlament sredinom decembra ukinuo smanjene penzija za 2019. godinu, mnogi penzioneri su zabrinuti, jer bi Vlada mogla da im i dalje smanjuje penzije na druge načine, poput podizanja svakodnevnog poreza na robu široke potrošnje, jer su za mnoge porodice penzije starijih u porodici jedini izvor prihoda.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније