Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

20. 12. 2018. 14:12 >> 13:45
2

PLAN SPREMAN

Irska se sprema za Bregzit bez dogovora

Republika Irska sprema se za mogući "Bregzit bez dogovora". Ključni prioriteti su zaštita mirovnog procesa i Sporazuma iz Belfasta, kao i to da ne bude čvrste granice između "dvije Irske".

Ovi prioriteti navedeni su i u planu za vanredne situacije, koji je pripremio zvanični Dablin, za slučaj izlaska Velike Britanije iz EU bez utvrđenog tranzicionog plana. Ovaj "oštri" dokument od 130 strana, počinje upozorenjem da je Bregzit bez dogovora "veoma moguć", dodajući da među svim državama članicama EU, Irska može biti najnepovoljnije pogođena time.

Prijetnja "Bregzita bez dogovora" djeluje sve izvjesnija, nakon što je britanska premijerka Tereza Mej nedavno povukla sa glasanja u parlamentu prijedlog sporazuma o Bregzitu.

Pitanje budućnosti upravljanja granicom između Sjeverne Irske i Republike Irske, postala je jedna od ključnih prepreka u pregovorima o povlačenju Britanije iz EU.

Mnogi upozoravaju da bi povratak na čvrstu granicu - sa militarizovanim kontrolnim punktovima i graničnim prelazima - mogao izazvati obnovu "nevolja" i višedecenijskog sukoba koji je potresao Sjevernu Irsku prije nego što je Sporazum iz Belfasta donio mir.

Dogovor, koji je Tereza Mej postigla sa EU, a koji ju je umalo koštao premijerske pozicije, uključivao je takozvani "backstop" aranžman, prema kom bi Britanija i dalje ostala u carinskoj uniji, izbjegavajući granične kontrole, ukoliko se ne postigne sporazum prije nego što se prelazni period završi 2020. godine.

To je, međutim, razbjesnilo "tvrdu liniju" pristalica Bregzita, koji su zabrinuti da Velika Britanija zapravo time nikada neće u potpunosti napustiti EU. Oni se protive carinskoj uniji, kako bi Britanija mogla da samostalno dogovara međunarodne trgovinske odnose slobodne od propisa EU o pitanjima kao što su poljoprivreda, ribarstvo, standardi hrane i životna sredina.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније