Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

22. 12. 2018. 23:10 >> 23:07

U IRANU

Pogubljen preduzetnik zbog korupcije

Istaknuti iranski preduzetnik, poznat kao "Sultan bitumena", pogubljen je zbog podmićivanja i korupcije, javlja BBC. On je, inače, treći preduzetnik iz te zemlje koji je osuđen na smrt zbog korupcije i slabljenja ekonomije u državi.

Hamidreza Bageri Darmani proglašen je krivim zbog krivotvorenja dokumenata kako bi dobio državnu podršku. Potom je pomoću kompanije paravana pribavio više od 300.000 tona bitumena, koji se koristi za izradu asfalta i jedna je od najvažnijih industrija u Iranu. Darmani je optužen da je pomoću prevare, falsifikovanja i podmićivanja stekao bitumen vrijedan više od 100 miliona dolara, a uhapšen je 2014. godine.

Darmani (49), treći je preduzetnik koji je osuđen na smrt otkako su iranske vlasti ove godine započele opsežnu antikorupcijsku akciju.

Prošlog mjeseca pogubljeni su trgovac valutama Vahid Mazlaumi, poznat kao Sultan zlatnih kovanica, i njegov pomoćnik Muhamed Ismail Kasemi, optuženi za skupljanje dvije tone zlata s ciljem manipulisanja iranskom valutom i ostvarivanja ilegalnog profita. Iranska državna televizija javila je tada kako su pogubljeni vješanjem u Teheranu.

I suđenje Sultana bitumena pratila je državna televizija, a njegova osuda takođe je objavljena u televizijskom programu.

BBC-jevi dopisnici u Iranu, smatraju kako su vlasti ustrajne u svojoj namjeri da pokažu kako se ozbiljno žele obračunati s onima koji narušavaju ionako oslabljenu iransku ekonomiju. Tako su u avgustu ove godine osnovani novi "revolucionarni" sudovi kako bi se ubrzalo rješavanje slučajeva vezanih za korupciju, te je od tada uhapšeno na desetine preduzetnika i trgovaca.

Nastojanja vlasti da se obračunaju s korupcijom došla su uslijed rastućeg nezadovoljstva građana zbog porasta troškova življenja, te percepcije o raširenosti korupcije u ovoj zemlji.

Iranska ekonomija nije u najboljem stanju dijelom i zbog sankcija koje su im ponovno nametnule Sjedinjene Američke Države.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније